Zagrepcani bi u Sabor preko Istre i Primorja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su prošle cetiri godine i iako su neke stranke otišle u povijest, pregledavajuci liste politickih stranaka i nezavisnih lista koje ce se natjecati u 8. izbornoj jedinici stjece se dojam da se zapravo ništa bitno nije promijenilo. Broj lista za predstojece parlamentarne izbore u Istri i Primorju nije se puno promijenio - sada ih je 26, a 2007. bile su 24.

Od poznatijih na popisu više nema ISDF-a, koji je nestao s politicke scene nakon poraza na lokalnim izborima prije dvije godine, te DC-a koji se ogranicio na suradnju s HDZ-om u nekim drugim izbornim jedinicama.

Drago Pilsel prvi na Grubišicevoj listi


Iako poucak iz 2007. govori da stranke koje na svojim listama nemaju kandidate iz Istre i Primorja sasvim logicno dobivaju vrlo malo glasova, i na ovim izborima neki ce pokušati s ljudima iz Zagreba osvojiti naklonost u 8. izbornoj jedinici.

Nacionalni demokrati, kojih nije bilo na izborima 2007. jer su osnovani godinu dana kasnije, nemaju nijednog kandidata iz Istarske i Primorsko-goranske županije. Na njihovoj listi je cak pet Zagrepcana te nekolicina iz okolice glavnog grada. Ta stranka ujedno ima i najmladeg kandidata na ovim izborima, barem što se tice 8. izborne jedinice, koji je prije nešto više od mjesec dana navršio 18 godina. Lista Nacionalnih demokrata je po kojecemu zanimljiva. Redom su na njoj vrlo mlade osobe rodene nakon 1980., dok je nositelj liste, naravno iz Zagreba, 1952. godište.

Na izborima u 8. izbornoj jedinici prvi puta ce se naci i lista Agenda mladih demokrata. Ona na izbore izlazi u koaliciji s Hrvatskom strankom mladih, koja je na prošlim parlamentarnim izborima bila bez kandidata iz Istre i Primorja, s cak šest njih iz Slavonskog Broda. Ovaj put su se odlucili za drugaciju taktiku te su kandidirali tek jednu osobu "izvana", odnosno iz Karlovca, dok su na listi i dvojica iz Istre, tocnije Pule. Iako bi na listi ocekivali iskljucivo mladost, njihov najstariji kandidat ima 72 godine.

Veliku razliku u godinama pronalazimo na listi Abecede demokracije, koja se do 2004. zvala Hrvatska gradansko-seljacka stranka. Njihovi najstariji kandidati rodeni su 1938. i 1939., dok je najmladi ugledao svijetlo dana 1989.

Još jedna stranka s premijernim nastupom na izborima ima vrlo mladu kandidatkinju na zajednickoj listi. Rijec je o Akciji za bolju Hrvatsku, koja koalira sa strankom Jedino Hrvatska, u cijim je redovima na prošlim izborima bio i Ivic Pašalic. Njihova kandidatkinja ima 18 godina. Zanimljivo je i da su kandidati stranke Jedino Hrvatska 2007. u 8. izbornoj jedinici bili uglavnom iz Istre, dok sada nemaju nijednog takvog.

Bez kandidata iz Istre su i Demokratska stranka te Autohtona-Hrvatska stranka prava, ciji je nositelj liste gotovo najstariji kandidat u našoj izbornoj jedinici s navršenih 76 godina. Nekoliko mjeseci starija je ipak kandidatkinja iz stranke Hrvatska 21. stoljeca.

Nositelj neovisne liste Ivan Grubišic puše im za vratom po godinama. Naime, i on i Ivan Pauletta, koji je treci na Grubišicevoj listi, rodeni su 1936. Tu listu, zanimljivo, u 8. izbornoj jedinici predvodi kolumnist Glasa Istre i T-portala Drago Pilsel.

Liste s puno Vodnjanaca


Upada u oci da na nekim listama ima prilican broj kandidata iz Vodnjana. Hrvatski rast - Hrast tako na svojoj listi ima cetiri Vodnjanca, a Autohtona-Hrvatska seljacka stranka i Savez za promjene cak pet. Istarska socijaldemokratska nezavisna stranka je na prošlim izborima imala pet kandidata iz Banjola, dok je sada samo jedan, a cak devet ih je iz Pule. I na njihovoj listi nalazi se vrlo mladi kandidat roden 1992., dok nositelj liste ima 72. godine.

Što se tice jacih i poznatijih stranaka, valja istaknuti da HDZ ostaje dosljedan što se tice broja Istrana na svojoj listi. Kao i 2007., ovog puta ih je šest, s tom razlikom što je tada prvi na listi bio Lino Cervar iz Umaga, dok je sada najviše pozicioniran Istrijan Marino Roce na 4. mjestu. Na njihovoj je listi najmlada osoba rodena 1988.

Na listi Kukuriku koalicije najmladi su SDP-ovci Tanja Vrbat i Peda Grbin, oboje 1979. godište. Na njihovoj se listi nalazi cak osam Istrijana. Na HSLS-ovoj je listi Sandro Jurman, predsjednik istarske organizacije te stranke, u odnosu na 2007. napredovao za jedno mjesto i sada je drugi. Tada je HSLS, podsjetimo, koalirao s HSS-om i PGS-om. HSP je na svoju listu ukljucio dvoje kandidata iz Istre, a HSP "dr. Ante Starcevic" u koaliciji s HCSP-om troje.

Prvi put se na parlamentarnim izborima pojavljuje i stranka Ladonja koja ima 11 kandidata iz Istre. Kao što smo vec pisali, ona drži i neslavni rekord s najmanjim brojem žena na listi - imaju tek dvije kandidatkinje. (Bojan ŽIŽOVIC)

Subota rok za provjeru popisa biraca
Do 19. studenog gradani mogu podnositi zahtjev za upis, dopunu ili ispravak popisa biraca za parlamentarne izbore 4. prosinca. Jeste li upisani u popis biraca i jesu li ispravno upisani svi vaši podaci možete provjeriti na internetskoj stranici Ministarstva uprave www.uprava.hr. Potrebno je samo upisati JMBG (imate ga na vozackoj dozvoli). Nemojte slucajno upisati OIB jer ce tada odgovor biti da niste upisani u popis biraca. Provjeru možete obaviti i mobilnim telefonom ako ste korisnici T-Mobilea i VIP-a. Dovoljno je da pošaljete SMS sa svojim JMBG-om na broj 5454. (S. B.)

 


Podijeli: Facebook Twiter