ZagrebDox: Najbolji "Kudzu loza" i "Cvetanka"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na 9. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox, koji se održava od 24. veljače do 3. ožujka, najboljim filmom međunarodne konkurencije proglašen je "Kudzu loza" Josha Gibsona (SAD), a najboljim u regionalnoj konkurenciji "Cvetanka" Youliana Tabakova.

"Kudzu loza" uvlači nas u područje prekriveno biljkom kudzu koja ga pretvara u nadrealni prostor, nalik na staru, oživjelu fotografiju u čudesnom spoju arhaično dokumentarnog i eksperimentalnog filma. To je u isti mah i nevjerojatno stvaran svijet u kojem ljudi uspijevaju postići suživot s prirodom. Ispod površine tog naizgled kataklizmičnog svijeta skriva se potreba da od njega uzmemo ono najviše što nam on želi dati, bilo da je riječ o hrani ili umjetnosti, stoji u obrazloženju.

Veliki pečat za najbolji film iz regionalne konkurencije dobio je film "Cvetanka/Tzvetanka" redatelja Youliana Tabakova (Bugarska, Švedska) u kojem nas uporabom promišljenog i profinjenog filmskog jezika vodi kroz najintimnije trenutke života glavne protagonistice. Redatelj jakim osobnim vizualnim potpisom, s perfekcionističkim pristupom svakom segmentu filmskog rada, vodi gledatelja u svijet u kojem čak i trenuci iz davne prošlosti imaju snažan emotivan naboj.

Mali pečat za najbolji film autora/ice do 35 godina pripao je redateljici Ivani Mladenović (Rumunjska) za film "Ugasi svjetla/Turn off the lights" koji pokazuje stvarnu empatiju prema problematičnim subjektima, no istovremeno jasno vidi njihove mane, koristeći posve primjerenu neposrednu tehniku.

Nagradu Movies that Matter, za film koji na najbolji način promiče ljudska prava, dobio je "Čin smaknuća/The act of killing" redatelja Joshue Oppenheimera (Danska, Norveška, Velika Britanija). Posjeduje snažan potencijal za pokretanje postupka borbe sa zločinima i traumama iz prošlosti i razotkriva ulogu filma u oblikovanju društvenih vrijednosti koje uzrokuju i opravdavaju užase, a ujedno ih prokazuju i traže njihovo kritičko preispitivanje.

Nagrada Teen Dox pripala je filmu "Mali svijet/Little world" redatelja Marcel Barrena (Španjolska) - nadahnjujućoj priči o ljubavi, obitelji, želji i avanturi koja od samog početka budi emocije te fascinira, ponajviše zbog glavnog lika s dirljivom pričom koja inspirira, a ne tjera na sažaljenje.

Nagradu Phone Dox dobio je film "Deadline/Lifeline" redatelja Tomislava Jelinčića (Hrvatska), koji je u dokumentarističkoj minijaturi uspio prikazati kontraste unutar vlastitog životnog habitusa. Film također ističe prednosti mobitela kao novog medija za uspješno instant hvatanje životnih trenutaka.

U kategoriji Nagrada mojoj generaciji, koju dodjeljuje direktor Nenad Puhovski, pobjednik je film "Osobni svijet/Private universe" redateljice Helene Třeštíkove (Češka), kao još jedan izvrstan film u njezinu prepoznatljivom stilu o praćenju životnih priča kroz dulji rok. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter