ZagrebDox: Izuzetne priče o suvremenim temama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za mnoge filmove na ZagrebDoxu, koji je otvoren u nedjelju, treba imati želudac i čvrste živce, a upravo je to pokazatelj koliko su ovi dokumentarci intrigantni, hrabri - i važni. Osobito to vrijedi za programe "Kontroverzni dox" i "Stanje stvari" koji kroz izuzetne priče o neprobavljenim suvremenim temama mapiraju naličje globaliziranog društva nepravde, ali približavaju i neke vrlo osobne traume pripadnika najrazličitijih društvenih manjina.

Sinoć je tako u zagrebačkom Multiplexu prikazan kontroverzni dokumentarac "Matijini zakoni" nizozemskog redatelja Marca Schmidta, vizualno moćan film o mladiću koji živi s autizmom, sam u svome veličanstveno kaotičnom stanu u kojemu gomila stvari kao vjeverica, a paralelno ih i pokušava urediti, uspostaviti red.

Snimanje je dopustio redatelju, prijatelju iz djetinjstva, čija kamera bilježi njegove svakodnevne potresne drame, malaksalosti i puknuća kroz koje se ogoljuje do srži. To je film o neprobojnoj granici između krutog stvarnog svijeta i onoga raskošnog, blistavog, u kojemu žive "Drugi i Drugačiji". Razlike između tih svjetova uvijek su na štetu "Drugačijih".

Odnos snimatelja i protagonista, koji je jedan od bitnih slojeva radnje u "Matijinim zakonima", istaknut je u prvi plan u latvijskom filmu "Dokumentarist", u kojemu entuzijastični Ivars pod svaku cijenu "lovi" priču u kojoj vidi potencijal da se razvije u izvrstan dokumentarac.

Fiksiran je na živopisnu Intu Ozdinsku, rabijatnu ženu koja sama živi u nekoj močvarnoj zabiti u Latviji. Da bi snimio dokumentarac, Ivars će manijakalno uhoditi Intu, a ona će zauzvrat na njega baciti kletvu, prokleti ga da se "osuši kao rijeka" u dvije godine, zatrpati ga gomilom jezivih psovki...

S vremenom će se Ivarsov dokumentaristički "lov na priču" isplatiti i Inta će ga pomalo početi prihvaćati, dijeliti s njime sve tajne i tužna poglavlja njezine prošlosti, poput onoga da ju je majka, "lezbijska drolja", napustila kad je imala tri godine, ili onoga da je na pragu punoljetnosti završila u zatvoru na tri godine zato što je krala.

Oporost naravi ove žene, divne i strašne istovremeno, korespondira s oporim krajolikom u kojemu živi, a humor kojim je prožet film često se lomi u prikazima Intine neočekivano tople nutrine.

Jako je zanimljiv i dokumentarac "Give us the money" (Dajte nam novac), još jedan iz kontroverznog programa. Naslov pogrešno navodi na pomisao da je riječ o nekoj temi koja se tiče perfidnosti kapitalističkog sustava - ustvari je riječ o kampanji Boba Geldofa i Bona Voxa za poboljšanje uvjeta života u Africi, kampanji koja je započela velikim humanitarnim rock koncertom Live Aid, a koja traje više od trideset godina.

Deveto izdanje ZagrebDoxa nastavlja se do kraja tjedna. (M. HRGOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter