Zagrebacki solisti sjajni u Eufrazijani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U jedinstvenoj atmosferi atrija Eufrazijeve bazilike svecano je otvorena jubilarna koncertna sezona. Tocno pola stoljeca glazba i arhitektura spajaju se u ovom prostoru stvarajuci sinergiju koja ocarava generacije ljubitelja klasicne glazbe. Cast da otvore sezonu pripala je renomiranom ansamblu Zagrebacki solisti.

Uz podatke o gostovanjima diljem svijeta svojevrsnih kulturnih ambasadora Hrvatske, te niza nagrada i suradnji s vodecim glazbenim umjetnicima od osnutka 1953. godine, u svoj životopis Zagrebacki solisti trebali bi uvrstiti i ne manje važno - da se odlikuju virtuoznošcu i disciplinom muziciranja te izuzetnim entuzijazmom i zaljubljenošcu u komorno muziciranje. Takav su dojam ostavili i prve glazbene veceri u Eufrazijani u koju su uvrstili repertoar kompozicija Mozarta, Respighija, Paraca, S. Dedica Šoštakovica.

Nepretencioznim, ležernim i izrazito ugodnim, ali uvijek maksimalno angažiranim pristupom rezultirao je i ovaj nastup Zagrebackih solista, a cjelokupnom ugodaju valja pridodati i akusticnost atrija. Publika nije imala dvojbi, protagonisti veceri ispraceni su dugim aplauzom i pozivom na bis.

Povodom jubilarne koncertne sezone Pucko otvoreno ucilište izdalo je prigodnu publikaciju, gdje su, uz popis svih izvadaca koji su nastupili u ovih pola stoljeca glazbe u Eufrazijani i detaljno opisani ovogodišnji izvodaci. Autorica predgovora je Bosiljka Peric Kempf, a izbornica i urednica kataloga je Katja Restovic. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter