Zagrebački salon arhitekture u MMC-u Luka

U MMC-u Luka izloženo je 145 radova sa Zagrebačkog salona arhitekture
U MMC-u Luka izloženo je 145 radova sa Zagrebačkog salona arhitekture

Izložba "Realizacije s 47. zagrebačkog salona arhitekture" otvorena je sinoć u svim galerijskim prostorima pulskog Multimedijalnog centra Luka.

Izložba u organizaciji Društva arhitekata Istre, Udruženja hrvatskih arhitekata i Udruge MMC Luka predstavlja pulskoj publici Zagrebački salon arhitekture - izložbu suvremenog likovno-umjetničkog stvaralaštva koja se održava trijenalno. Kako kažu sami organizatori, to je najznačajnija likovna manifestacija na kojoj hrvatski arhitekti imaju priliku pokazati dosege suvremene produkcije na nacionalnoj razini, a u nekoliko svojih zadnjih izdanja afirmirala se i kao regionalna i međunarodna referentna točka.

Ovo pulsko predstavljanje Salona bilo je prigoda da se predstave sekcije Realizacije i Prijedlozi, a MMC Luka bio je dovoljno velik da izloži 145 radova. Naime, zbog velikog opsega cjelokupnog Salona, koji broji čak 295 radova, u Puli nije bilo moguće prikazati kompletan postav, koji uključuje još i kategoriju Projekti. No, pulska publika koja za to nije htjela biti zakinuta mogla je prelistati ili kupiti opsežan katalog izložbe.

Istini na volju, neke od izloženih radova Puljani su mogli vidjeti u prijašnjim izložbama u organizaciji DAI-SAI-ja, poput "Nagrađena hrvatska arhitektura 90 - 09" i godišnje izložbe realizacija i projekata članova Društva arhitekata Istre.

Valja napomenuti da se ove godine Salon vratio svojim koncepcijskim ishodištima pod ravnanjem selektora Dražena Juračića. Pri odabiru radova Juračić se vodio idejom preispitivanja prijelomne situacije - velike krize u kojoj su se društvo i arhitektura našli, kako su se arhitekti prilagodili novim sustavima vrijednosti te koliko su spremni za prihvaćanje nove recesijske situacije i novog senzibiliteta.

U tekstu kataloga Juračić piše da "bi zadaća Salona trebala biti da pomaže u ostvarivanju zadaće arhitekture same: stvaranju upotrebljivih, ekonomičnih, ugodnih, sigurnih životnih prostora koji imaju kulturološku, estetsku, značenjsku, memorijsku, identifikacijsku i identitetsku poticajnost".

Izložbu u svim galerijskim prostorima MMC-a Luka moguće je razgledati do 26. veljače. (B. VINCEK; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter