Zagrebački salon arhitekture: Nagrada Loneu

Rovinjski hotel Lone nastavlja s nizanjem priznanja (D. ŠTIFANIĆ)
Rovinjski hotel Lone nastavlja s nizanjem priznanja (D. ŠTIFANIĆ)

U Gliptoteci HAZU-a otvoren je 47. zagrebački salon – arhitektura i urbanizam koji tradicionalno organizira Udruženje hrvatskih arhitekata.

Među brojnim uzvanicima na otvaranju bili su i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je uručio nagrade Salona, zamjenik Ministrice kulture Zlatko Uzelac te akademik Boris Magaš, tajnik Razreda likovnih umjetnosti HAZU-a koji je otvorio izložbu.

Na prijedlog selektora Dražena Juračića, Organizacijski odbor 47. zagrebačkog salona dodijelio je veliku nagradu Salona, tri jednakovrijedne nagrade Salona i šest posebnih priznanja Salona.

Velika nagrada Salona dodijeljena je Nikoli Bašiću za Polje Križeva – spomen obilježje kornatskim vatrogascima na Kornatima. Tri jednakovrijedne nagrade Salona dodijeljene su: 3LHD-u za hotel Lone u Rovinju; Hildegardi Auf-Franić, Tinu Svenu Franiću i Vanji Risteru za Filozofski fakultet i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Neni Keziću i Emilu Šverku za Studentski dom u Splitu.

Ovom nagradom rovinjski hotel Lone nastavlja s nizanjem priznanja. Nakon što se nedavno okrunio titulom najboljeg kongresnog hotela u Europi, uslijedila je nagrada za arhitekturu godine, i to u kategoriji novoizgrađenih hotela u sklopu dodjele Europskih nagrada za hotelski dizajn 2012. godine.

Šest posebnih priznanja Salona dodijeljeno je Goranu Andlaru i Branki Aničić za rad "Kulturni krajobrazi primorske Hrvatske"; Udruzi Dragodid.org za rad "Jedna nova uloga suhozidnog graditeljstva"; Vanji Ilić za "Otvoreni atelier Donassy", Zagreb; Vedranu Jukiću i Nikici Kronji (SODAarhitekti) za "Green bar", Zagreb; Filipu Kobzineku za studentski projekt obiteljske kuće na Marjanu, Split, izrađen pod mentorstvom prof. Nikole Popića te Marinu Mikeliću i Tomislavu Vrešu (Mikelić Vreš arhitekti) za hotel Well, Terme Tuhelj. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter