Zagrebačka filharmonija na Danu grada Pazina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pazin ove godine obilježava 1033. rođendan. Iako je na prostoru današnjeg Kaštela život bujao još u prapovijesti Pazin svoj rođendan, kao Dan grada, slavi 2. lipnja u spomen na prvi pisani spomen imena, kao Castrum Pisinum, u listini cara Otona II iz 893. godine. Ovim se povodom već tradicionalno na području grada održavanju razni programi kojima se obogaćuje proslava. Ove će godine na sam Dan grada, 2. lipnja, u Spomen domu s početkom u 19,30 sati koncert održati proslavljena Zagrebačka filharmonija, a Društvo likovnih stvaratelja u Domu zdravlja otvorit će izložbu "Obojimo sivo šarenilom". Dan kasnije u petak 3. lipnja koncert će na Trgu slobode održati Night express band i pazinski TTRT, a prije koncerta polaznici vrtića, u sklopu Dana vrtića, organiziraju kreativni i zabavni program za djecu na Trgu Slobode i gradskim parkovima.

Proslava Dana grada Pazina započela je sinoć otvaranjem izložbe "Riznica uspomena" kojom je Društvo likovnih stvaratelja Pazin obilježilo 40 godina djelovanja, a nastavlja se nadolazećeg vikenda Festivalom hrvatskih kazališnih amatera. Idući tjedan na programu je koncerti zborova iz Botkyrka i Pule,  Limene glazbe Pazin i kazališna predstava "Bračni (s)provod". Posljednjeg dana svibnja održat će se kviz "Dragi naš Pazin", a u danima koji slijede nekoliko koncerata učenika Glazbenog odjela Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin.

U srijedu 1. lipnja u pazinskom Kaštelu otvara se izložba o Župnoj crkvi sv. Nikole u Pazinu, koje ove godine slavi 750-tu godišnjicu. Večer prije toga u crkvi će se održati predavanje na kojem će se govoriti o samoj crkvi, poglavito njenoj slikarskoj baštini. U sklopu Dana grada Pazina obilježava se i 25-ta obljetnica 154. brigade Hrvatske vojske. Tim će povodom, 8. lipnja, u Državnom arhivu u Pazinu mr. sc. Jakov Jeličnić i Mladen Blašković održati predavanja, a potom će se otvoriti izložba "154. brigada Hrvatske vojske" koju će postaviti Marija Ivetić, Livio Lanča i Josip Šiklić. Proslava dana grada Pazina završava prvog lipanjskog vikenda Gala koncertom opernih arija i uvertira u izvedbi Muzičke akademije u Puli i Međunarodnim festivalom zborova. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter