Zagreb: Završen prosvjed policijskih službenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sramotno je da Vlada ne želi izdvojiti dodatnih 30 milijuna kuna godišnje za otpremnine policijskih službenika, istaknuto je danas na prosvjedu policijskih službenika koji su Vladi sa zagrebačkog Trga sv. Marka poručili da će, ako ne ispuni njihove zahtjeve, idući put doći u većem broju te poduzeti iznenađujuće, ali legitimne korake.

S porukama "Ministre Ostojiću, zar vas nije sram?", "Lučin 2001. = Ostojić 2012.", "Mi smo vaša snaga al' od otpremnini ni traga", "Tko ima za prijatelja ministra Ranka, neprijatelj mu ne treba", oko 1500 prosvjednika jutros se okupilo pred Katedralom te se preko Trga bana Jelačića uputilo prema Trgu Sv. Marka gdje su Vladu prozvali zbog "sramotne odluke" o odgodi primjene odredbe o otpremninama u Zakonu o policiji na 2016. godinu.

"Kada su u pitanju sanacije državnih poduzeća, vječitih gubitaša, Vladi nije problem izdvojiti nekoliko stotina milijuna kuna, kao što je zadnji slučaj slučaj 'Brodosplita', nije im teško izdvojiti stotine milijuna kuna za otpremnine u državnim poduzećima, ali ne želi izdvojiti dodatnih 30 milijuna kuna više godišnje za otpremnine policijskih službenika, što je sramotno", istaknuo je potpredsjednik Sindikata hrvatske policije Branko Koren.

Upozorio je da Vlada nema 30 do 50 tisuća kuna za otpremnine policijskih službenika, hrvatskih branitelja koji su se zaposlili u MUP-u radi obrane hrvatskog suvereniteta, a sada odlaze u mirovinu, a istodobno ima novac za otpremnine zaposlenika u državnim poduzećima koja posluju s gubitkom.

Koren je podsjetio da su se do sada policijski službenici odrekli šest posto plaće, božićnice, regresa, dobrog djela jubilarnih nagrada, 800 do tisuću kuna za troškove prijevoza.

"Žalosno je da smo kao policijski službenici dovedeni u situaciju gdje se za svoju osobnu egzistenciju moramo boriti po trgovima", poručio je, dodavši kako i ova Vlada, kao i sve dosadašnje, ima maćehinski odnos prema zaposlenicima MUP-a.

Prosvjed su organizirali Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, nezadovoljni kompromisnim prijedlogom dobivenim nakon sastanka s predstavnicima Vlade, a kojim se na 1. siječnja 2016. odgađa primjena odredbe o otpremninama u Zakonu o policiji.

Na prosvjedu su sudjelovali policijski službenici iz raznih dijelova Hrvatske te iz raznih policijskih rodova, a podršku su im pružili i radnici Gredelja.

Iz PU istarske na prosvjed policije u Zagreb otputovalo je 80-ak policajaca, saznajemo od Alena Janičića, povjerenika Sindikata policije PU istarske, kojeg smo dobili telefonom upravo kada je bio s prosvjednicima.

- Ne prosvjedujemo samo zbog otpremnina, nego zato što smo razočarani politikom ministra Ranka Ostojića i njegovim odnosom prema policiji. Ministru koji ne zna svoj posao vrijeme je da ode, a on očito, kao i ova Vlada, nije sposoban To je prosvjed općenito za naša prava, izjavio nam je Janičić.

Prosvjed će nastaviti na Trgu bana Josipa Jelačića, a potom će, u 14 sati, doći na Trgu sv. Marka, pred Hrvatski sabor i Vladu. (Hina/S. B. I./Foto Bruno Konjević/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter