Zagreb: Veceras Gilbert & George

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekscentricni umjetnicki dvojac Gilbert & George održat ce obecanje dano prije više od cetiri godine, dok je zgrada Muzeja suvremene umjetnosti još bila u izgradnji, te predstaviti svoje radove u novom muzeju. Umjetnici punim imenima Gilbert Proesch i George Passmore pokazat ce publici 60-ak svojih radova, fotografskih isprinta velikog formata.

Izložba pod nazivom "Jack Freak Pictures" otvara se veceras u 20 sati, a posvecena je motivu britanske zastave, preko kojeg se umjetnici bave univerzalnim temama svoje umjetnosti te suvremene umjetnosti uopce - temama kao što su smrt, religija, život, nacionalnost, seks, nada i novac.

Provokativnost, zavodljivost te promišljena autenticna estetika bitna su odrednica umjetnosti Gilberta i Georgea. S obzirom na to da je rijec o najpoznatijem svjetskom umjetnickom tandemu, koji se neizbrisivo upisao u povijest suvremene umjetnosti, zagrebacka izložba je svakako jedna od znacajnijih u dugo vremena.

Umjetnici zajednicki djeluju od 1967. godine, a vec dvije godine kasnije postali su svjetski poznati svojim pjevajucim, živim skulpturama. Upravo tretiranje samih sebe kao skulpture autenticno je njihovo shvacanje koje ih je proslavilo.

Zaštitni znak su im odijela bez kojih se ne pojavljuju u javnosti, a poznati su postali po umjetnickom pristupu provokativnoj tematici, bavljenju raznom politickom i društvenom problematikom i služenjem seksualno eksplicitnim i potencijalno sablažnjujucim materijalima, ali uvijek vodeci racuna o estetskim kvalitetama radova.

Njihove umjetnicke akcije i djela, monumentalna po svom formatu, nezaobilazna su u povijesti umjetnosti dvadesetog stoljeca i nalaze se u zbirkama najznacajnijih svjetskih muzeja i galerija.


Podijeli: Facebook Twiter