Zagreb treba prestati gušiti Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc otežanim vremenskim prilikama koje su ovog vikenda Pulu okovale snijegom, nezavisni predsjednicki kandidat Dragan Primorac u nedjelju ujutro posjetio je Istru. Na pulskoj je tržnici u 8 sati predvidio druženje s gradanima, no tek je mali broj Puljana njegov štand obišao i s njim razgovarao iza 9 sati. U meduvremenu je osnovne smjernice svog programa prisutnim novinarima predstavio u restoranu Kantina.

"Želim biti predsjednik nade i nove Hrvatske jer ona je danas umorna od korupcije, mita i neizvjesnosti", rekao je i dodao da je nužno da svatko za postupke nezakonitih radnji odgovara. Pita se odakle nekim predsjednickim kandidatima tolika imovina i na koji su je nacin stekli. Naglasio je da je važno znati ispitati porijeklo imovine svakoga, pa tako i njih. On je svoju, dodao je, pošteno stekao radom.

Cilj mu je, kaže, ujediniti podijeljenu Hrvatsku, osloboditi je tereta prošlosti, uciniti je ponosnom, no i prepoznatljivom u Europi, kao što je to Izrael na Bliskom istoku. Govorio je i o osnivanju Sveucilišta u Puli koje se dogodilo za vrijeme njegovog clanstva u Vladi, odnosno funkcije ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

U privatizaciji hrvatskih brodogradilišta veli da je potreban poseban oprez, da su najvažnija radna mjesta koja ne smiju biti izgubljena, a da se, ako nisu ispunjeni svi preduvjeti, u nju ne smije upuštati jer u tom se slucaju šalje loša poruka potencijalnim inozemnim ulagacima.

Rekao je i da podržava besplatno obrazovanje od vrtica do doktorskog studija. Komentirao je i inicijative lokalnih vlasti u Istri koje zagovaraju autonomiju i na to porucio da "Zagreb treba prestati gušiti Istru i Dalmaciju". Osvrnuo se kratko i na problem javne nabave, eventualan povratak Ive Sanadera u politiku, na što veli da na njegovom mjestu to nikada ne bi ucinio, gubitak državnog novca zbog krive politike vlasti te ovlasti predsjednika republike.

"Upravo sam o tome razgovarao s inozemnim kolegama i ljudima iz Obaminog tima i zakljucak je bio da ih ima dovoljno, no treba ih znati pametno koristiti", kaže on i posebno istice znacaj potpisivanja zakona, vanjsku politiku i zapovjedništvo nad vojnim snagama. "On ima kljucnu ulogu kao kreator i sukreator buducnosti Hrvatske, a mora i biti rado viden gost", zakljucio je.


Podijeli: Facebook Twiter