Zagreb: Prosvjed protiv TE Plomin na ugljen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktivisti udruge za zaštitu okoliša Zelena akcija u srijedu su ispred zgrade Vlade održali prosvjed protiv najave gradnje novog bloka termoelektrane na ugljen u Plominu.

Na Trgu sv. Marka aktivisti su na kartu Republike Hrvatske istovarili ugljen kao znak da ce zatrpati Hrvatsku i time joj dugorocno onemoguciti smanjenje emisija staklenickih plinova, što ce kao clanica Europske unije biti dužna uciniti.

Istaknuli su i natpis "Nova Vlada, fosilna rješenja?" kojim, kako su kazali, pitaju Vladu želi li se opredijeliti za stara rješenja jer se od nje ocekivalo više.

Voditelj energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan izjavio je novinarima da su 27. veljace Vladi poslali pismo sa zahtjevom da iznese svoje službeno stajalište o projektu gradnje novog bloka termoelektrane u Plominu, posebno o odabiru goriva i tehnologije.

- Buduci da se Vlada do danas nije ocitovala, odlucili smo održati prosvjednu akciju u kojoj od nje tražimo da se napokon službeno ocituje, izjavio je Vidan.

Takoder je rekao da u Programu prostornog uredenja Republike Hrvatske iz 1999. piše da se do 2015. u Hrvatskoj nece graditi niti istraživati, to jest ispitivati mogucnost izgradnje termoenergetskih objekata na ugljen ni nuklearki. Prema tome, zakljucio je Vidan, izgradnja novog bloka Plomina na ugljen nije u skladu s prostornom dokumentacijom.

Dodao je da se projekt predstavlja kao rekonstrukcija radi modernizacije i povecanja kapaciteta, što je, kako je ocijenio, "neprihvatljivo zavaravanje javnosti i pokušaj zaobilaženja uvjeta prostornoplanske dokumentacije".

- Od nove Vlade ocekivali smo novu viziju razvoja, a ne oživljavanje davno odbacenih fosilnih projekata, istaknuo je Vidan i dodao da "pokušaj da se Plomin C predstavi kao rekonstrukcija elektrane Plomin 1 daje dovoljno mogucnosti da pravnim sredstvima zaustave taj projekt".

Takoder je istaknuo da žele vjerovati da ce u službenoj procjeni studije o utjecaju na okoliš inicijativa za izgradnju termoelektrane na ugljen biti odbijena.


Podijeli: Facebook Twiter