Zagreb Pride završio bez incidenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagreb Pride 2015., održan u subotu pod sloganom "Glasnije i hrabrije: antifašizam bez kompromisa!“ završio je bez incidenata koncertom Nipplepeoplea u parku Ribnjak.

U Povorci ponosa LGBTIQ - lezbijki, gejeva, biseksualaca, transrodnih, interseksualnih i queer osoba osoba i obitelji - sudjelovalo je, po riječima organizatora, više od pet tisuća ljudi.

Noseći zastave duginih boja, šarene balone i parole "Bilo kuda lezbijke svuda", "Svi smo mi homo", " 'Ko TITO grize obraze", u 16 sati krenuli s Trga Marka Marulića u šetnju užim središtem grada želeći pokazati, kako su istaknuli, nezadovoljstvo i zabrinutost smjerom u kojem Hrvatska i njeno društvo idu.

Sudionicima 14. Zagreb Pridea, koje je cijelom rutom osiguravala policija, u znak podrške pridružili su se i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, predsjednica ORaH-a Mirela Holy, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Bojan Glavašević, saborski zastupnici HNS-a Sonja Konig, Igor Kolman i Boris Blažeković. Povorka je privukla pozornost brojnih turista, koji su taj zagrebački događaj snimali mobitelima.

U ime organizacijskog odbora Povorke ponosa Marko Jurčić je izrazio zadovoljstvo odazivom rekavši kako se radi o najvećem do sada, uz onaj 2013. godine. "Jako smo zadovoljni odazivom i odlično je da smo promijenili rutu povorke te da je završni koncert u parku Ribnjak. Mislimo da je naša poruka 'Antifašizam bez kompromisa!' došla dosta daleko i dosta glasno", kazao je. Ocijenio je da se, zbog smjera u kojem zemlja ide, problemi ne pojavljuju samo na stadionima i travnjacima, već se svakodnevno događaju na ulicama, u Saboru, Europskom parlamentu, hrvatski građani se dijele na 'domaće' i 'goste', ljudima se broje krvna zrnca i zaviruje im se u spavaće sobe.

"Želimo poručiti da nam je dosta takvoga društva, da želimo Hrvatsku svih njezinih građana i građanki, za zemlju svih nas i sto posto šarenu Hrvatsku", istaknuo je Jurčić.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izrazio je uvjerenje da će uskoro doći vrijeme kada Zagreb Pride više neće morati osiguravati policija. "U zadnje četiri godine policija je uspjela održati red i mir, a civilizirani i mirni prosvjedi su dio demokratskog dijela Hrvatske", kazao je Ostojić novinarima.

Potporu Zagreb Prideu dala je i Radnička Fronta čiji su se članovi i simpatizeri pridružili povorci. Završna zabava "Pride Partycipacija" održat će se u klubu Močvara i pogonu Jedinstvo.(Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter