Zagreb Pride za ocjenu ustavnosti referenduma o braku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagreb Pride i grupa građana, njih 187, poduzeli su zadnji mogući pravni korak ne bi li osporili ustavnost referenduma od 1. prosinca kojim se u Ustav unosi odredba o braku kao životnoj zajednici žene i muškarca.

Ustavnom sudu predali su u četvrtak navečer prijedlog ocjene ustavnosti provedenog ustavotvornog referenduma. Pravno uporište pronašli su u članku 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu koji omogućuje i da najmanje 100 birača u roku od 30 dana od dana objave rezultata izbora zatraži od Ustavnog suda nadzor ustavnosti i zakonitosti izbora.

Podnositelji prijedloga za ocjenu ustavnosti smatraju da je referendum sporan po šest točaka. Uz ostalo smatraju da je referendum suprotan najvišim vrednotama ustavnog poretka zapisanim u članku 3. Ustava te jamstvu jednakosti i zabrani diskriminacije. Službeni rezultati referenduma proglašeni su 10. prosinca, što znači da su Zagreb Pride i grupa građana svoj prijedlog podnijeli na samom isteku roka.

Marko Jurčić iz udruge Zagreb Pride kazao nam je da predlagatelji od Ustavnog suda traže da referendum o ustavnoj definiciji braka proglasi neustavnim, a njegove učinke ništavnim. Na temelju dosadašnjih iskustava s Ustavnim sudom očekuje da bi odluka mogla biti donesena u roku od mjesec dana. Zagreb Prideu ovo je treće obraćanje Ustavnom sudu zbog referenduma o braku.

U studenom prošle godine Zagreb Pride je zajedno s udrugom CroL i Centrom za građansku hrabrost od Ustavnog suda zatražio ocjenu suglasnosti s Ustavom saborske Odluke o raspisivanju referenduma. Ustavni sud taj je zahtjev odbio ustvrdivši da udruge nemaju legitimitet tražiti takvu odluku već da to može samo Hrvatski sabor, koji pak to nikada nije zatražio.

Drugi put Zagreb Pride obratio se Ustavnom sudu 29. studenoga, dva dana prije održavanja referenduma. Tada su zatražili nadzor ustavnosti i zakonitosti referenduma zbog tehničkih, odnosno proceduralnih razloga.

Naime, Odluka o raspisivanju referenduma stupila je na snagu prije nego što je objavljena u Narodnim novinama, naveo je Zagreb Pride. U tom slučaju Ustavni sud zaključio je da mu se Zagreb Pride obratio izvan roka.

Jurčić je ocijenio da ovaj put Ustavni sud neće moći ustvrditi da podnositelji prijedloga ocjene ustavnosti nemaju aktivnu legitimaciju, a uporište za to pronalazi upravo u članku 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter