Zagreb Pride prošao bez izgreda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posvecen pravu na obitelj istospolnih parova, 11. Zagreb Pride pripadnika rodnih manjina završio je veceras koncertom na Zrinjevcu i protekao je bez izgreda.

Jedanaesta Povorka ponosa LGBTIQ osoba (lezbijke, gejevi, transrodne, interseksualne i queer osobe) pocela je u 14 sati okupljanjem na Trgu žrtava fašizma, a nakon šetnje središtem Zagreba s istaknutim transparentima te zastavama i balonima u duginim bojama, stigla je na Zrinjevac gdje su održani govori i zabavni program s nastupom hrvatskog neo soul funk benda "Mangroove".

Povorci pripadnika rodnih manjina prikljucili su se i gradani, politicari i aktivisti civilnih udruga, medu ostalima SDP-ovke Mirela Holy i Dijana Pleština, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic, laburist Branko Vukšic te književnik Predrag Matvejevic.

I ove godine dodijeljena je tradicionalna titula homofoba godine, a u konkurenciji Josipa Bozanica, Zorana Vinkovica, Ante Kulušica i Stjepana Loze, dobio ju je splitski gradonacelnik i saborski zastupnik Željko Kerum. Homofrendom godine proglašen je novinar Boris Dežulovic.

Po ocjeni organizatora, današnji Zagreb Pride bio je jedan od najmasovnijih do sada s oko 4.000 sudionika. Po procjeni zagrebacke policije u povorci je bilo 1.500 i 2.000 sudionika.

Jedanaesti Zagreb Pride protekao je bez ikakvih incidenata. Priveden je samo jedan muškarac, zbog remecenja javnog reda i mira, izvijestila je policija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter