Zagreb Pride poziva na gradansku solidarnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc dogadajima u Splitu, organizatori Povorke ponosa u Zagrebu ne ocekuju posebne probleme.

- Nikakvi protuskupovi nisu najavljeni, a u sklopu Zagreb Pridea svaki je dogadaj pomno promišljen u kontekstu sigurnosti, kaže Marko Jurcic iz organizacijskog odbora. Pritom istice da je na policiji da procijeni koliko je policijsko osiguranje potrebno, ali napominje da nije poanta u tom da bude vojska na ulicama da bismo imali pravo na slobodno okupljanje".

Program Zagreb Pridea traje cijeli tjedan, dok je središnji dogadaj najavljen za subotu. Bit ce to deseta povorka koja ce ove godine krenuti s Trga žrtava fašizma i kretat ce se najdužom rutom dosad.

- Povorka prolazi najvažnijim ulicama grada Zagreba, a poseban je naglasak na Varšavsku. Zagreb Pride prvi ce testirati je li Varšavska, nakon izgradnje komercijalnog centra, stvarno ostala javni prostor, istice Jurcic.

Organizatori pozivaju sve gradane i gradanke da im se pridruže i "iskažu gradansku solidarnost i podršku, da kažemo stop nasilju, homofobiji i fašistickom divljanju koje smo imali prilike vidjeti, i da pokažemo pravu sliku Hrvatske", porucuje Jurcic.

Po njegovim rijecima, u povorci se ove godine ocekuje više sudionika nego lani, a dolaze i gosti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije i Italije. Hrvatski politicari su dobrodošli, ali nisu posebno pozvani.

Uoci subote u Zagrebu se održava niz dogadanja u sklopu Pridea, poput radionice transparenata ili projekcija dokumentarnih filmova. Kao novost ove godine u književnom klubu Booksa gostovat ce Kristo Gobin, Amerikanac hrvatskog podrijetla, koji ce izvesti performans kojim na humoristican nacin predstavlja proces tzv. coming outa, odnosno davanja do znanja svojim bližnjima da ste gay. (I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter