Zagreb: Pred Ministarstvom spalili znanstvene radove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šestero članova hrvatske akademske i znanstvene zajednice danas je ispred zgrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u Zagrebu spalilo svoje znanstvene radove u znak prosvjeda protiv novog Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja koji nazivaju "pogrešnim, štetnim i nekompetentnim".

Pravilnik je donijelo Nacionalno vijeće za znanost 19. veljače, a objavljen je u Narodnim novinama 1. ožujka.

"Odredbama tog pravilnika većini je znanstvenika u Hrvatskoj poručeno da je većina onoga što smo dosad radili krivo, da većinu onoga što smo radili možemo baciti u smeće. Tekstovi i istraživanja u koje smo uložili svoje vrijeme, znanje i talent, a Republika Hrvatska negdje između 56 tisuća i 560 tisuća kuna poreznih obveznika po znanstvenom radu – sve je to iznenada, u veljači 2013., postalo nedovoljno vrijedno da bi se ocjenjivalo pri našem napredovanju u znanstvenim zvanjima", ističu u priopćenju viša asistentica Đurđica Čilić Škeljo, znanstvena novakinja-asistentica Dijana Ćurković, izvanredni profesor Neven Jovanović, docent Hrvoje Jurić, docentica Leonida Kovač i prof. znanstvena novakinja-asistentica Marija Selak.

Ustvrdili su da novi pravilnik postavlja neuravnotežene i neprimjerene kriterije za vrednovanje znanstvenog rada jer ne traži kriterije primjerene svakom znanstvenom polju i području, te da njegovi "strogi" kriteriji ne počivaju ni na kakvim znanstvenim uvidima.

Taj će pogrešan, štetan i nekompetentan pravilnik demotivirati hrvatske znanstvenike s potencijalno štetnim posljedicama, upozorili su, te pozvali na trenutačnu obustavu primjene toga pravilnika kao i da tijelo koje je pravilnik donijelo – Nacionalno vijeće za znanost RH – za svoje "pogrešne, štetne i nekompetentne postupke odgovara svome osnivaču, Saboru RH". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter