Zagreb: Ozlijedena dva prosvjednika i policajka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva prosvjednika i jedna policajka lakše su ozlijedeni u protuvladinom prosvjedu u cetvrtak u Zagrebu, izvijestila je u petak zagrebacka policija, koja je zbog neprijavljivanja skupa prekršajno prijavila organizatora, dok je sedmoricu prijavila zbog remecenja javnog reda i mira i dvojicu zbog bacanja petardi.

Po policijskoj procjeni, na prilazima Markovu trgu, na kojem je prema Zakonu o javnom okupljanju zabranjeno prosvjedovanje, okupilo se 500 gradana, od toga 200 u Radicevoj i 300 u Basaricekovoj ulici.

Policajka je lakše ozlijedena tijekom napada prosvjednika koji su bacali boce, kamenje i drvene letve. Kad su zaprijetili kordonu išcupanim prometnim znakom, policija je upotrijebila sprej PRP da bi suzbila napad. Pritom su ozljedena dva prosvjednika, a odvezeni su u KBC Zagreb gdje je utvrdeno da su ozljede lakše.

Glasnogovornica zagrebacke policije Jelena Bikic rekla je da je sprej koji je policija upotrijebila blaži oblik sredstava prisile i da to nije klasicni suzavac.

Ivan Pernar koji je putem društvene mreže Facebook organizirao prosvjed pokušao je probiti policijski kordon, a prijavljen je zbog neprijavljivanja skupa. Od 11 privedenih policija je do pocetka rada Prekršajnog suda zadržala njih deset, a jednog je pustila jer je utvrdila da nije pocinio prekršaj.

Tijekom prosvjeda oštecena su tri osobna vozila, ukljucujuci jedno policijsko i zapaljena tri kontejnera.


Podijeli: Facebook Twiter