Zagreb: Otvorena izložba o Pompejima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Klovicevim dvorima otvorena je u utorak izložba "Pompeji - život u sjeni Vezuva", na kojoj su predstavljene dragocjenosti iz Nacionalnog arheološkog muzeja u Napulju koje rekonstruiraju i svjedoce o životu u Pompejima, a koji je prekinut erupcijom Vezuva 79. godine.

Ministar kulture Jasen Mesic istaknuo je, otvarajuci izložbu, da je ona plod vrlo dobre suradnje izmedu Italije i Hrvatske koja se godinama održava u Ministarstvu kulture.

- Izložba svjedoci sve ljepote života, rimsku civilizaciju, odnosno bogatstvo rimske kulturne baštine koja je sacuvana sve do danas kroz arhitekturu, komunikacije i sve ono što je Rimsko carstvo donijelo svijetu. I bojni hrvatski gradovi svjedoce tu baštinu, medu njima su Split, Osijek, Pula i dr., te podsjecaju da Hrvatska pripada srednjoeuropskom i mediteranskom krugu, rekao je Mesic.

Talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Pignatti rekao je da Pompeje godišnje posjeti više od dva milijuna ljudi. Naglasio je da je zagrebacka izložba unikatna i da su u njeno organiziranje bili ukljuceni brojni strucnjaci.

Kroz stotinjak predmeta, cetiri okamine i dvije skulpture predstavljena je dinamicna svakodnevica Pompeja i njegovih dvadeset tisuca stanovnika, od kojih je oko tri tisuce zajedno s gradom nestalo nakon erupcije vulkana. Grad je ostao dugo zatrpan, a kada je slucajno otkriven 1.600 godina kasnije, otkrio je zaustavljenu sliku života ondašnje rimske Colonije Cornelia Veneria Pompeianorum.

Na izložbi se mogu vidjeti svjetiljke, ogledala, posude, novac, nakit, ogrlice, narukvice, geme, kameje, ali i kultni predmeti, uresi kuca i vrtova (freske i broncane skulpture) te drugi predmeti koji su pronadeni u iskapanju grada ili su spašeni u bijegu pred lavom, a cuvaju se u muzeju u Napulju.

Najvredniji izlošci, od zlata, dragulja i srebra, izloženi su u blindiranim vitrinama s alarmom. Posjetiteljima se 3D rekonstrukcijom docarava kako su izgledali grad, kuce i freske, a mogu vidjeti i skulpturu "Kip muškarca s togom" i "Kip djevojke" te osjetljive okamine erotskog sadržaja, koje, kako isticu organizatori, talijanski kolege nisu skloni izlagati.

Izložba je otvorena do 10. srpnja.


Podijeli: Facebook Twiter