Zagreb: Osuđen za seksualno zlostavljanje djevojčice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog seksualnog zlostavljanja 10-godišnje djevojčice jučer je na tri i pol godine zatvora osuđen 52-godišnji zagrebački poduzetnik. Nepravomoćna je to presuda što ju je donijelo vijeće Županijskog suda u Zagrebu nakon što je po drugi put provelo postupak protiv optuženog koji je u prvom procesu bio oslobođen krivnje. Tu presudu srušio je Vrhovni sud, a ukoliko ova sudska odluka postane pravomoćna ovaj 52-godišnjak naći će se iza rešetaka.

Nije lako bilo sucima rasplitati ova zlodjela iz sredine 2007. godine. Utvrđeno je da je sve do 2008. godine seksualno maltretirao djevojčicu, kćer žene s kojom je tada bio u vezi. Kada je majka odlazila na posao u prijepodnevnim satima, njezin partner prisiljavao je djevojčicu da legne s njim u krevet. Tada bi ju dirao po intimnim dijelovima tijela, a u jednom navratu tražio je i da ga oralno zadovolji. Trajalo je to gotovo deset mjeseci, a u početku svog nastranog iživljavanja muškarac je djevojčici pokazivao i filmove s eksplicitnim seksualnim odnosima. To je vjerojatno bila uvertira u gnusni zločin za koji ga je tek sada sustigla kazna. Proglašen je, naime, krivim i za upoznavanje djeteta s pornografijom.

– U ovom procesu imali smo neke nove dokaze, a neke smo ponovno proveli, naglasila je sutkinja Sanja Mazalin obrazlažući presudu potvrdivši da je djevojčica tijekom cijelog suđenja u nekoliko navrata do sada svjedočila o svemu onom što joj je majčin partner radio.

– To nije bilo naučeno svjedočenje, već je dijete ispričalo ono što se događalo, rekla je u obrazloženju sutkinja čije je vijeće doduše uzelo u obzir činjenicu da je majka djevojčice bila pod posebnim nadzorom centra za socijalnu skrb.

– No ovdje nismo sudili majci, naglasila je sutkinja. Sudsko vijeće zaključilo je kako se djevojčica požalila na ponašanje majčinog patnera kada je i sama shvatila da on više neće imati zaštitu u njezinom domu. Do tada je, naime, čak gledala kako joj tuče brata, a majka na to uopće ne ragira. Bojala se osim toga svog zlosatavljača jer joj je prijetio da će ju majka izbaciti iz kuće ukoliko joj ispriča ono što joj je radio. (A. RAIĆ KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter