Zagreb: Ocu pijancu pet godina za silovanje kćeri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog silovanja i zlostavljanja maloljetne kćeri, 42-godišnji otac alkoholičar jučer je na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora uz obaveznu mjeru liječenja od ovisnosti. Presudu je sutkinja pročitala bez prisutnosti okrivljenog. U interesu žrtve, bliskog srodnika, identitet počinitelja ostao je tajan.

Gnjusno kazneno djelo događalo se u okolici Zagreba u kući počinitelja od veljače 2007. do ljeta 2009. godine, između djetetove devete i jedanaeste godine života. Nažalost, majka je svoje rođeno dijete napustila i gotovo da nikad nije pitala za kćer. Isključivu brigu o njoj vodio je biološki otac, za kojeg je sud utvrdio da je počinio inkriminirano djelo u navedenom razdoblju u deset navrata, i to isključivo u alkoholiziranom stanju.

Mračnu tajnu dijete je dvije godine kasnije ispričalo majci, a putem videolinka isto ponovilo pred sudom u sklopu procesa koji je bio zatvoren za javnost. U pijanom stanju vikao je i vrijeđao svoju kćer, često govoreći da je "glupa kao kurva majka", a u večernjim satima prisiljavao je da ostane budna. Skidao joj je odjeću, dirao je po tijelu i u konačnici silovao. Prijetio joj je da ne smije nikome ništa govoriti. Ipak, žrtva je smogla snage i prokazala oca manijaka.

S obzirom na težinu kaznenog djela upravo je svjedočenje malodobne žrtve bilo dragocjeno za sud. Psihijatrijski vještaci utvrdili su da je sposobnost prosuđivanja počinitelja tijekom kaznenog djela bila smanjena, ali ne bitno. U svom obrazloženju sutkinja ističe kako ne bi bilo pravedno svu krivicu prebaciti samo na oca, jer je velik dio odgovornosti i na majci koja je napustila kćer i nije se zanimala za vlastito dijete - djevojčicu koja nije imala šanse upoznati majčinsku ljubav. (V. VESIĆ/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter