Zagreb: Novi prosvjed antifašista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotinjak pripadnika inicijative Ujedinjeni protiv fašizma prosvjedovalo je u subotu na Trgu bana Jelacica u Zagrebu protiv održavanja medunarodnih skupova ekstremnih desnicarskih stranaka koje je policija zabranila, uz obrazloženje da su na njemu trebale sudjelovati osobe koje poticu na nasilje.

- Postojanje organiziranih politickih snaga koje svoju legitimaciju crpe iz širenja rasne i nacionalne mržnje sve nas obavezuje na djelovanje, napisala je ta inicijativa na svojim Facebook stranicama.

Antifašisti su se okupili na trgu oko 11 sati, gdje su razvili antifašisticke transparente i porucili da prosvjedi nisu kraj, vec pocetak borbe protiv fašistickih tendencija društva u kojem živimo.



- Predstoji nam da jednakost u cije smo se ime našli ovdje ucinimo stvarnom osnovom života svih koji su danas s nama, ali i svih koji nisu, rekli su antifašisti.

U izjavi koju su procitali porucili su da su rekli ne ksenofobiji i rasnim teorijama te politickom programu koje bi društvo uredilo prema kriteriju brojanja krvnih zrnaca ili seksualne orijentacije.

Oni su na trg došli, kako je objasnio jedan od aktivista, za svaki slucaj, da se tamo ne bi pojavili desnicari u organizaciji HCSP-a kojem je policija zabranila održavanje dva medunarodna skupa.



S druge strane trga okupili su se malobrojni gradani s hrvatskom zastavom i zastavom HSP-a, a imali su istaknut natpis "Domoljubi nisu fašisti, jasno". Okupljanje je proteklo mirno. Brojni interventni policajci preventivno su se postavili izmedu dviju strana.

Jedan sudionik desnicarskog okupljanja koje se u petak, istodobno s antifašistickim prosvjedom, održalo u središtu Zagreba, prijavljen je zbog fašistickog pozdrava podizanjem desne ruke, doznaje se u zagrebackoj policiji.

Tijekom oba prosvjeda uhiceno je ukupno pet osoba, no u zagrebackoj policiji kažu da nemaju podatke koji je uhicenik pripadao kojoj prosvjednickoj skupini.

Uz muškarca uhicenog zbog fašistickog pozdrava dvije su osobe privedene jer nisu imale osobnu iskaznicu, a još su dvije dovedene u policijsku postaju i odmah puštene jer je utvrdeno da nisu pocinile nikakav prekršaj, kazala je policijska glasnogovornica Mirela Ban.


Podijeli: Facebook Twiter