Zagreb nije imao šanse, trebali smo se bolje pripremiti


Hrvatsko odustajanje od kandidature Zagreba za sjedište Europske agencije za lijekove - objavljeno priopćenjem Ministarstva vanjskih poslova tek dva sata uoči glasanja o budućem sjedištu te institucije - izazvalo je veliku pozornost u političkoj areni. Da je posrijedi pravi skandal, slaže se i IDS-ov europarlamentarac Ivan Jakovčić: "Jasno je kako Zagreb nije imao šanse dobiti agenciju. Niti jedan zaposlenik agencije nije - kad su ih anketirali u Londonu - izrekao spremnost za preseljenje u glavni grad Hrvatske."

Jakovčić kaže kako Hrvatska nije spremna za prihvat europskih agencija poput EMU-a koja iz Londona seli nakon Brexita. "Zagreb se kandidirao, među 19 europskih gradova, iz unutarnjepolitičkih razloga. Oni koji danas kritiziraju nastalu situaciju, također imaju svoje razloge. Sve je to populizam. Trebali smo svi mi - i ljevica dok je bila ma vlasti - bolje pripremiti zemlju za ovakve projekte," poručuje Jakovčić.

"Apsurdne su izjave koje danas čujemo da natječaj nije bio pošten. Pa nismo onda ni trebali sudjelovati, odnosno mogli smo ranije odustati. Odustajanje u posljednjem trenutku pokušaj je da se izbjegne blamaža", smatra Ivan Jakovčić. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter