Zagreb: Maskirani napadači umalo zapalili taksista Ubera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica maskiranih napadača umalo su živog zapalili 36-godišnjeg vozača Uber taksija M. J. nakon što su mu jučer oko 1.30 sati iza ponoći ubacili u parkirani auto kraj zagrebačkog Filozofskog fakulteta zapaljivu tekućinu i pobjegli. Muškarac koji je te noći sjedio u citroenu c4 spasio se bijegom iz gorućeg vozila koje je gotovo u potpunosti uništeno.

Riječ je o još jednom u nizu brutalnih napada na vozače tzv. najjeftinijeg taksija nakon što su se protiv njih otvoreno pobunila postojeća udruženja taksi-koncesionara smatrajući ih nelegalnom konkurencijom u prijevozu putnika koja im otima kruh. Prema službenim informacijama iz PU zagrebačke nepoznati maskirani tipovi došli su do vozila koje je bilo na parkirnom mjestu uz zapadni kolnik Lučićeve ulice.

Neidentificiranim predmetom razbili su staklo na vratima citroena u kojem je bio vozač i ubacili na sjedišta prethodno zapaljenu tekućinu sličnu »molotovljevom koktelu« te pobjegli u nepoznatom smjeru.

Napadnuti 36-godišnjak izbjegao je smrt i ozljede iskakanjem iz gorućeg auta. Vatrogasci su brzo ugasili požar automobila, a zbog očevida promet je bio potpuno obustavljen zapadnom kolničkom trakom, dok je južna strana kolnika bila zatvorena do završetka očevida. Iz PU zagrebačke potvrdili su nam da kriminalistička istraga i dalje traje kao i potraga za napadačima koji su se okomili na 36-godišnjaka. Zasada je kazneno djelo okvalificirano kao dovođenje u opasnost ljudskog života i imovine. No, prava je sreća da se tragedija nije dogodila. Čini se da je te noći 36-godišnjak čekao putnike. No, umjesto putnika, doživio je napad koji će duže pamtiti.

Pretpostavlja se da je to bila svojevrsna »sačekuša« i da su napadači, predstavljajući se kao klijenti, putem mobilne aplikacije zatražili prijevoz i tako napali prvog slobodnog vozača, u konkretnom slučaju 36-godišnjaka. Podsjećamo, prošlog tjedna napad je doživio je i Uberov vozač kod zagrebačkog aerodroma nakon što su ga opkolili ljutiti velikogorički taksisti. Srećom, vozač se zaključao u automobilu pa do fizičkog kontakta nije ni došlo. Osim prijetnji batinama i sočnih psovki, incident je završio tako što je najglasniji taksist skinuo hlače i »protestno« mu pokazao golu stražnjicu. Vozač Ubera sve je to snimio i objavio na Youtubeu.

Sličan incident zabilježen je i prošlog mjeseca u Splitu, no, najveći broj napada na Uberovce dogodio se početkom veljače kada je samo u Zagrebu napadnuto čak njih osam. Iskustva taksista bez obzira na pripadnost udruženju pokazuju da su i sami prečesto meta nasilnih i alkoholiziranih putnika, kako žrtve fizičkih napada tako i krađa njihovog, po svemu sudeći, sve tanjeg utrška. (Vanja VESIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter