ZAGREB: Lenny Kravitz u Areni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi, deveti studijski album "Black and White America" njujorškog glazbenika Lennyja Kravitza donosi cak 16 novih skladbi. Kao i uvijek, Kravitz se i ovoga puta potpisuje kao autor, multiinstrumentalist i producent materijala koji shodno naslovu donosi njegovo propitkivanje ostavštine "crne" glazbe s nezaobilaznim utjecajima trendova "bijele" glazbe Novog kontinenta.

Album je najavljen singlom "Stand", ujedno i najlakšom numerom kojoj prethode "Black and White America", "Come and Get it", "In the Black", sve u maniri velikana Jamesa Browna ili pak kultnih Sly and the Family Stonea. Lagana funky soul pjesma "Liquid Jesus" kao da priziva Billa Withersa, a "Boongie Drop" u kojoj gostuju Jay Z i DJ Military apsolutni je hit diskopodija.

Svoje kameleonske falseto mogucnosti Kravitz otkriva u pjesmama "Superlove" i "Sunflower" (feat. Drake) u kojima njegov glas zvuci poput Princevog ili pak Kayovog hermafroditskog vokala. "I can't be without you" još je jedna hitoidna pop rock stvar dok u skladbi "Dream" autor ponovno dokazuje svoju religioznu stranu.



Posljednjim albumom njujorški je kameleon medijskog prostora ponovno dokazao da je genije suvremene i komercijalne pop rock glazbe koja bi bez njegovog angažmana bila puno siromašnija.

Cinjenica je da Kravitz svakim svojim albumom preispituje pojedine glazbene žanrove i vremenske stilske odrednice u kojima je njegov omiljeni teritorij ipak klasicni rock and roll s primjesama black funka s kraja šezdesetih i prve polovice sedamdesetih godina 20. stoljeca. To je ujedno nit vodilja i ovog albuma koji na vrlo sofisticirani i osuvremenjeni nacin citira epohu kada je na cijeni bilo umješno muziciranje (izuzetan solo gostujuceg glazbenika Georgea Laksa na sintesajzeru u skladbi "Looking back on Love") i bogate vokalne interpretacije s pregršt back vokala koje i ovoga puta potpisuje osobno Kravitz.

Unatoc opaskama nekih kriticara da je ovaj glazbenik najbolji kada izražava svoje crnacke glazbene afinitete, Kravitz ce ih s punim pravom demantirati manje tekstualno angažiranim hitovima koje svjesno proizvodi da bi rasplesao horde fanova diljem svijeta. To je ujedno njegova misija koja je i na ovom, zasigurno jednom od njegovih zrelijih albuma u dvadesetogodišnjoj karijeri, u potpunosti realizirana.

Hrvatska ce publika imati prilike cuti kako uživo zvuci njegov posljednji studijski uradak, i to 17. studenog u zagrebackoj Areni u sklopu europske "Black and white Europe" turneje.


Podijeli: Facebook Twiter