Zagreb: Kajin i Lesar s prosvjednicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petstotinjak prosvjednika okupljenih preko društvene mreže Facebook okupilo se u srijedu navecer na Cvjetnom trgu tražeci smjenu Vlade i raspisivanje novih izbora, a organizator prosvjeda Ivan Pernar na pocetku je izjavio kako je danas pocela revolucija te istaknuo da su u Hrvatskoj izdana 2 milijuna naloga za ovrhom, cime vlast gradanima želi oduzeti pravo na egzistenciju.

"Opljackali su nas, a sav kapital završio je u rukama stranaca i politicke elite", rekao je Pernar i dodao da restriktivna monetarna politika vodi tome da osim banaka nitko nema novaca. Po Pernarovim rijecima, umjesto da naprave promjene u zadnjih 20 godina, HDZ i SDP prevaljuju krivnju jedni na druge, a ocijenio je kako time žele da jedni u drugima vidimo neprijatelje i da se posvadamo. "Moramo Vladi pokazati da nismo kukavice" kazao je Pernar.

Prosvjedima su uz studente i gradane prisustvovali i saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin i predsjednik Hrvatski laburista Dragutin Lesar.

Kajin je novinarima izjavio da prosvjednike nema nitko pravo nazivati razbojnicima i banditima. Kada na trgovima vide 15 tisuca ljudi kao u Zagrebu ili oko 2 tisuce kao u Splitu nisu zabrinuti, ali kad nas bude više, kada nas budu vidjeli tisuce i tisuce, Vlada ce morati odstupiti, rekao je Kajin te porucio vladajucima da mlada generacija ne smije biti izgubljena. A ako Kosor to ne shvaca, morat ce odstupiti, rekao je.

Lesar je rekao da Vlada želi odgoditi izbore do veljace sljedece godine pa je zato pozvao sve koji ne mogu doci na prosvjede da zapale svijecu na prozorima za odlazak Vlade, nakon cega je i sam zapalio svijecu.

Prosvjednici su uz glasno zviždanje na spominjanje Jadranke Kosor uzvikivali "Jadranka, odlazi", "Nove izbore", "Šukeru kobasice", a nosili su parole "HDZ sapunica - tisucu i jedna afera", "Popis zlocinackih organizacija: Cosa nostra, Al-Kaida, HDZ" te zastavu "Volim Hrvatsku, Ne u Europsku uniju".

Okupljeni prosvjednici krenuli su prema Markovu trgu. Pernar je pozvao na mirne i dostojanstvene prosvjede, a prosvjednike da ne napadaju policiju. Policija je zaustavila prosvjednike iza kamenitih vrata. Na putu do Markova trga okupilo se oko 1.500 prosvjednika, koji su nakon izvikivanja parola "Jadranka odlazi!" i "Svi na izbore!" krenuli prema središnjici HDZ-a. Tamo ih je ponovo docekala policija.

Nakon toga su prosvjednici krenuli Vukovarskom i Savskom ulicom dte ošli ispred prostorija Gradske organizacije HDZ-a u Gundulicevoj ulici, gdje se jedan mladi prosvjednik popeo na zgradu, skinuo stranacku zastavu HDZ-a i pokidao je, a na Iblerovu trgu pred sjedištem SDP-a prosvjednik se popeo na procelje zgrade, skinu stijeg SDP-a i zapalio ga.

U blizini HDZ-ove zgrade u Gundulicevoj nije bilo policije, a prosvjednici su uzvikivali "Lopovi, lopovi!" dok je mladi dio prosvjednika urinirao na ulazu u stranacke prostorije.

Prosvjednici su se prije 21 sat, nakon što su mirno prošli preko Trga bana Jelacica izvikujuci "SDP - svi ste vi lopovi!", uputili pred sjedište SDP-a na Iblerovu trgu, gdje su uzvikujuci "Hocemo promjene!" zapalili stranacku zastavu.

Nakon spaljivanja SDP-ove zastave uputili su se pred sjedište HSS-a u Zvonimirovoj ulici, a prije dolaska ispred prostorija HSS-a, pred Zavodom za zapošljavanje uzvikivali su "Jadranku na burzu!"

Ispred stranackih prostorija HSS-a nije bilo zastave pa su prosvjednici uzvikivali "Svi ste vi lopovi!"

Oko 3 do 4 tisuce prosvjednika nakon što su veceras napustili Trg žrtava fašizma ispred Središnjice HDZ-a otišli su Držicevom i Branimirovom ulicom te preko Željeznickog kolodvora kroz pothodnik do zgrade gradske uprave gdje su vikali "Bandicu lopove!" Prosvjednici su nastavili kretanje Zvonimirovom ulicom.


Podijeli: Facebook Twiter