Zagreb je dobar, ali Ljubljana je ipak bolja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako strani turisti koji posjecuju Zagreb u glavnom gradu Hrvatske ostaju tek po nekoliko dana, hvatajuci predah do krajnjeg odredišta - jadranske obale, njihovi dojmovi koje ostavljaju na raznim internet stranicama namijenjenim putnicima uglavnom su povoljni za metropolu. Zagrebacki gosti najcešce preporucuju posjet glavnom gradu Hrvatske, ali ne propuštaju spomenuti manjkavost turistickih sadržaja, odnosno mjesta za zabavu tijekom ljetnih mjeseci.

- Tri dana su dovoljna za razgledavanje Zagreba. Posjetite Gornji grad, Crkvu svetog Marka i Muzej grada Zagreba. Preporucujemo i jednodnevni izlet izvan Zagreba, odnosno posjet dvorcima u njegovoj blizini, kao što su Veliki Tabor i Trakošcan.

Americki turisti koji su Zagreb posjetili u svibnju zainteresiranima, pak, porucuju da obavezno posjete tržnicu Dolac, a prilicne pohvale imaju i za zagrebacke turisticke informativne centre, koji su »uistinu od pomoci«.

O zagrebackom nocnom životu, pak, ne može se naci previše pohvala.

Skupina škotskih turista koja je u Zagrebu u ožujku proslavila momacku vecer, posjetivši prije toga Ljubljanu, napravila je komparaciju dva glavna grada, a njihovi dojmovi, iako pozitivni u oba slucaja, naklonjeniji su glavnom gradu Slovenije. U Ljubljani su imali »sjajnu zabavu«, a Zagreb ih takoder nije razocarao, iako našoj metropoli zamjeraju staromodnu glazbu u klubovima (Saloon) te nedostatak sportskih barova. Htjeli su, naime, pogledati utakmicu engleskog nogometnog kupa, ali nisu našli mjesto na kojem je to bilo moguce.

- Uzeli smo taksi do kluba Saloon i mjesto je u redu, jer bilo je više djevojaka nego mladica, ali glazba je bila užasna. Oni su uistinu zapeli u '80-ima, pišu zagrebacki gosti, a primjecuju, takoder, da je centar grada u potpunosti nagrden grafitima. Za zagrebacku gastronomsku ponudu imaju samo rijeci hvale, a posjetili su i jednu nogometnu utakmicu na Maksimiru.

- Stadion je tipicna istocnoeuropska ruina.

Na koncu pišu sljedece recenice: »Hocemo li ponovo ici u Hrvatsku? Da. Hocemo li se vratiti u Zagreb? Sumnjam, ali drago nam je što smo bili. Hocemo li ponovno ici u Ljubljanu? Definitivno da. Ljubljana je daleko bolji grad od Zagreba, iako - djevojke u oba grada su prekrasne.«

U »putnickoj bibliji«, Lonely Planetu, prije nekoliko godina osvanuo je pak naziv pod natpisom »Deset razloga zbog kojih morate posjetiti Zagreb«. Kao prvi navedena je kultura ispijanja kave na otvorenom, a drugi - skulpture Ivana Meštrovica. Treci razlog, prema Lonely Planetu, bio bi bogata gastronomska ponuda grada, a cetvrti - zagrebacka katedrala.


Podijeli: Facebook Twiter