Zagreb: IKEA dobila građevinsku dozvolu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebačka županija izdala je investitoru IKEA Hrvatska d.o.o. rješenje za građenje robne kuće u općini Rugvica, građevinski radovi počet će u proljeće, a otvorenje je planirano za proljeće 2014.

Rješenje je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić uručio danas direktoru za nekretnine i razvoj IKEA-e jugoistočne Europe Vladislavu Laliću.

IKEA je krajem prosinca prošle godine podnijela zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole za svoju prvu robnu kuću u Hrvatskoj na istočnom izlazu iz Zagreba kod Ivanje Reke u općini Rugvica.

Građevinski radovi počet će tijekom ožujka/travnja 2013., otvorenje godinu dana nakon početka izgradnje, a ukupna investicija tvrtke IKEA u Hrvatskoj iznosit će oko 100 milijuna eura, rečeno je.

Lalić je kazao kako će se tijekom cijele godine kontinuirano otvarati nova radna mjesta, a kulminacija će biti šest mjeseci pred otvorenje same robne kuće u kojoj će biti zaposleno 350 djelatnika.

Istaknuo je i kako je dobivanje građevinske dozvole važan događaj za kompaniju te je pohvalio efikasnost Zagrebačke županije u izdavanju tog dokumenta, koji je izdan u rekordnom roku, za nešto više od 20-tak dana.

U tijeku je priprema tendera za izvođače radova, a očekuje se da će na ovom projektu, koji će uposliti i građevinski sektor, raditi između 500 i tisuću radnika, a za rad u robnoj kući zaposlit će se oko 350 ljudi.

Povijest IKEA-e u Hrvatskoj traje već 30-tak godine, imaju dobavljače s kojim surađuju čak i više od tog razdoblja, a jedan je Tvin iz Virovitice i već tada se krenulo sa razvojem proizvodnih djelatnosti, no dugoročni cilj bio im je otvaranje vlastitih prodajnih objekata od kojih će prvi biti u Zagrebu, a zanima ih Split, Rijeka, koji su za njih u dugoročnoj perspektivi interesantni, istaknuo je Lalić.

Uklonjena je posljednja adiministrativna prepreka za početak gradnje centra, kazao je Lalić te najavio kako se otvorenje centra očekuje u proljeće 2014.

Na upit koje su im bile najveće prepreke pri ulasku na hrvatsko tržište Lalić je odgovorio kako su u ovih pet godina (zemljište u Rugvici kupili su 2008.) radili na rješavanju određenog broja administrativno-birokratsko-legislativnih problema, bile su to prepreke koje su rješavali u hodu, one postoje i u drugim zemljama tako da nije to ništa posebno unikatno za hrvatsko tržište.

Župan Kožić izrazio je zadovoljstvo što je švedski div u industriji namještaja odabrao upravo Zagrebačku županiju za gradnju svog centra.

Bez obzira na krizu, mnogi domaći i strani investitori, prepoznaju Zagrebačku županiju kao regiju u koju je poželjno ulagati, a mi to pokušavamo opravdati razvijajući poslovne zone na svom području te ponašajući se kao učinkovita javna uprava, kazao je župan naglasivši kako će Županija i u buduće u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti pomagati realizacije investicijskih projekata, poput ovog IKEA-inog. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter