Zagreb i Rijeka domaćini studentskih igara 2016.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagreb i Rijeka bit će u srpnju 2016. godine domaćini i organizatori Europskih sveučilišnih igara na kojima će nastupiti oko 4000 studenata sportaša s više od 200 europskih sveučilišta.

"Pravo je zadovoljstvo biti hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta nakon što je danas u Ljubljani na zasjedanju Izvršnog odbora EUSE (Europske sveučilišne sportske asocijacije) donesena odluka da Rijeka i Zagreb 2016. godine zajednički organiziraju studentske sportske igre", kazao je na konferenciji za medije ministar Željko Jovanović i pritom izrazio uvjerenje da će "ZAGRI" polučiti veći uspjeh od onoga kakav je prije 29 godina ostvario "ZAGI" na Univerzijadi 1987. godine u Zagrebu.

Predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Zrinko Čustonja kazao je da će Igre uspjeti onoliko koliko u njih uložimo. "Igre će se vjerovatno održati od 12. do 25. srpnja u 12 sportova i samo u tim sportovima će nastupiti više od 4000 sportaša, ali mi ćemo broj sportova nastojati proširiti na 21 do 22, među kojima će biti i dva sporta za osobe s invaliditetom, pa bi se broj sudionika mogao biti i 8.000", rekao je Čustonja naglašavajući da je na Univerzijadi 1987. bilo 3.600 studenta sportaša.

Voditelj projekta kandidature, naš bivši proslavljeni plivač Gordan Kožulj, kazao je da Europske sveučilišne igre u prvi plan stavljaju sveučilište. "Ovo su prave studentske igre u kontekstu da stvarno nastupaju sveučilišne ekipe. Tu vrhunski rezultati nisu u prvom planu, a natjecanja će se održavati u studentskim sportskim dvoranama, pa neće biti potrebno graditi nove sportske objekte. Osim toga u Rijeci i Zagrebu postoji u studentskim domovima dovoljno smještajnih kapaciteta za sve sudionike Igara", rekao je Kožulj. Igre bi se 12. srpnja otvorile u Zagrebu, dok bi svečano zatvaranje bilo istodobno 25. srpnja organizirano u Zagrebu i Rijeci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter