Zagreb i 12 županija ostaju bez 30 milijuna kuna

Ilustracija (D. LOVROVIĆ/Novi list)
Ilustracija (D. LOVROVIĆ/Novi list)

Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija, odnosno Grad Rijeka i Grad Dubrovnik, jedine su županije/gradovi u Hrvatskoj u kojima su apsolutno svi područni odjeli koji se bave legalizacijom bespravnih gradnji ispunili dosadašnje zadane im norme za legalizaciju.

Stoga im Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada neće uzeti niti jedan predmet na rješavanje, pa tako ni novčane naknade od legalizacije - izvijestila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Istim, zadovoljavajućim tempom, zahtjeve za legalizaciju rješavaju pojedini upravni odjeli u osam drugih županija, dok svi ostali nisu zadovoljili, i Agencija će im, za sada, oduzeti ukupno 62.000 predmeta, kao i novac koji će se od tih legalizacija naplatiti. Okvirno, ostat će bez oko 30 milijuna kuna.

Zagrebu će se, primjerice, uzeti pet tisuća predmeta od ukupno mu pristiglih oko 90 tisuća zahtjeva, a Osječko-baranjskoj županiji 7.000 zahtjeva. Brzopotezno osnovana Agencija za ozakonjenje jučer je krenula s radom, i njenih će 140 zaposlenika u još dva navrata kontrolirati gradske odnosno županijske urede za legalizaciju, te im i dalje oduzimati predmete. Sljedeća kontrola očekuje se krajem lipnja.

Od 827.076 zahtjeva za legalizaciju u cijeloj Hrvatskoj, do sada ih je riješeno nešto manje od 70.000, znači niti 8,5 posto. Ministrica Mrak Taritaš će i dalje inzistirati, kazala je, da glavnina posla, oko 80 posto zahtjeva, bude riješeno do 2015. godine. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter