"Zagreb, grad poezije" od 17. do 20. siječnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Scenskim događanjem "Antun Branko Šimić - Tamni pjevač" u četvrtak u zagrebačkom Vip clubu otvorit će se četvrti festival "Zagreb, grad poezije", u sklopu kojega će do 20. siječnja na nekoliko zagrebačkih lokacija četrdesetak umjetnika, glumaca, pjesnika i glazbenika, održati niz programa posvećenih poeziji.

Za festival su okupljene najvitalnije snage grada koje kroz različite umjetničke momente rade na afirmaciji poezije, rekao je autor i ravnatelj festivala Goran Matović na konferenciji za novinare u gostionici Tip Top, u koju je redovito zalazio Tin Ujević, napisavši tamo neke od svojih najznačajnijih pjesama.

- Pokazalo se da možemo graditi ljepši grad, grad poezije kroz koju dobivamo potvrdu vitalnosti naše kulture, dodao je.

Potporu festivalu dao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ustvrdivši da organizatori, za razliku od nedavnih "nelijepih i prozaičnih događanja" u gradu, gdje je bilo i "neprimjerenog, ružnog rječnika" pokazuju ljepši grad visokih kriterija i senzibiliteta.

U prvom programu posvećenom pjesništvu A. B. Šimića tog velikog pjesnika će se kroz "govor, pjev i film" prisjetiti Goran Matović, Vedran Mlikota, Žarko Potočnjak i Lidija Bajuk.

Dan kasnije predviđena su tri događanja - TV uključenje osnovnih i srednjih škola u program Teatra poezije "Govoreći o ljubavi" te programi "Ljudi za vratima gostionice" u sklopu kojeg će pjesnici Sonja Manojlović i Sead Begović predstaviti svoje nove knjige i "Maleš, Maleš" Teatra 2000, u kojemu, nadahnuti pjesništvom Branka Maleša, nastupaju Stanko Kovačić, Igor Pavlica, Samuel Sacher, Irma Omerzo, Davorka Horvat, D. B. Indoš, I. M. Klif i Vilim Matula.

Na festivalu će se predstaviti novi broj časopisa Poezija, a u završnoj večeri u programu "Skalpel kaosa" nastupit će Edin Karamazov, Goran Matović, Vesna Tominac Matačić, Siniša Ružić, Dražen Katunarić, Tomica Bajsić i drugi.

Edin Karamazov pohvalio je Grad što stoji iza tog projekta s obzirom na to da su "u vrijeme kulturne malograđanštine takvi događaji spektakularni", a Vilim Matula izrazio je nadu da se gradska potpora sličnim događanjima i nezavisnoj kulturi neće svesti samo na obilježavanje obljetnica.

Osim u gostionici, Tip Top festival, kojemu je cilj da se poezija "više čita, govori i živi",  održavat će se u Vip clubu i caffeu U dvorištu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter