Zagreb: Fotografije Đanija Celije u galeriji Mazuth

Naslovnica kataloga nove izložbe Đanija Celije
Naslovnica kataloga nove izložbe Đanija Celije

Izložba radova pulskoga umjetničkog fotografa Đanija Celije bit će otvorena danas u zagrebačkoj Galeriji Mazuth na Sloboštini. Celija će se predstaviti crno-bijelim fotografijama, svojevrsnim sumornim alegorijskim aktovima, a izložba je naslovljena "Prorezi".

U katalogu koji prati izložbu povjesničar umjetnosti Mladen Lučić podsjeća da je Đani Celija poznat prvenstveno po svojim crno-bijelim fotografijama s jedinstvenom temom ženskog akta.

- Baveći se niz godina ženskim aktom kao primarnom i ekskluzivnom temom svoga umjetničkog fotografskog opusa, Celija nam poklanja estetski užitak koji proizlazi iz već pomalo zaboravljenog promišljanja klasične fotografije. Međutim, i ovdje se radi o osobnom umjetničkom eksperimentu u kojem se Đani digitalnom tehnologijom pokušava približiti postulatima analogne fotografije, ističe Lučić te naglašava da će "upravo svjetlost biti od izuzetnog značaja i u novom ciklusu ovog autora."

- Primjetan je značajan pomak koji je autor sada učinio u svojoj fotografiji. Celija ostaje na temi akta, ali sada to nisu tijela koja će nas fascinirati svojom ljepotom, pokretom i igrom oblika. Snimajući ženska tijela preko prozirne folije Celija ih specifičnim refleksima svijetla vješto gura u drugi plan, ispod površine koja zbog specifičnosti svjetla ostaje pomalo nedokučivom, a time i mističnom. Atmosfera je tmurna, pomalo bolesna, jer aktovi nisu razigrani kao prije ,već se nalaze u svojevrsnom bolnom grču, kao da su snimani poslije psihičkih i fizičkih tortura.

Đani Celija rođen je u Puli 1977., a fotografijom se bavi od 1990. godine. Diplomirao je 1998. na ISFAV-u "Istituto Superiore D'arti Visive" u Padovi. Specijalizirao se u still-life i industrijskoj fotografiji. Izlagao je na 12 samostalnih, te više skupnih izložbi Italiji, Austriji, Sloveniji, Francuskoj i Hrvatskoj. Član je ULUPUH-a i HDLU-a Istre.

Njegova zagrebačka izložba "Prorezi" moći će se razgledati do 15. studenoga. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter