Zagreb: Dvije eksplozije u dva dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagreb je ponovno proveo "eksplozivnu" noć. S četvrtka na petak u ponoć i pet minuta kod križanja Aleje Bologne i Gospodarske ulice pukla je eksplozivna naprava, a ozljede je zadobio V. B. (54), koji je hospitaliziran u KB-u Sestre milosrdnice.

Druga je to eksplozija u dva dana u zapadnom dijelu Zagreba, a udaljenost od jednog do drugog mjesta događaja iznosi tek nekih petstotinjak metara. Drugi bombaški napad u tri dana na cestu je izveo gotovo sve raspoložive zagrebačke policajce. Kako je dio građana prijavio da se kod mjesta druge eksplozije nalazio jedan bijeli automobil, tijekom noći bila je pokrenuta i akcija "Rampa", odnosno nadzor cestovnih punktova, ne bi li se pronašao sporni automobil. Iz policije su danas kazali da još uvijek ne sumnjiče nikoga s takvim vozilom, ali bi željeli ispitati vozača zbog mogućih dodatnih informacija.

Danas se na portalima pojavila informacija da je za obje ovotjedne eksplozije osumnjičen baš V. B., koji je u drugoj zadobio lakše tjelesne ozljede. Policija je kasno poslijepodne demantirala da je on u takvom statusu, već su kazali da je svjedok. No, njegov je stan svejedno pretražen, ali neslužbeno se saznaje da ništa nije nađeno.

Eksplozija je izazvala velik nemir u naseljima Gajnice i Stenjevec, s obzirom na to da im je to drugo slično iskustvo u manje od 48 sati. Neki su tvrdili i da je bilo više eksplozija. Policija je to demantirala, bila je tek jedna detonacija iza autobusnog stajališta na spomenutom križanju. Kako se taj dio nalazi u blizini željezničke pruge, drugi put u tri dana ponovno je jedno vrijeme u prekidu bio i željeznički promet.

U istragu se uključila i obavještajna zajednica, jer na slučaju rade i SOA i VSOA. VSOA provjerava je li eksploziv upotrijebljen u Aleji Bologna došao iz nekih vojnih rezervi, a SOA je angažirana i na raspitivanju unutar kriminalističkog miljea. Koliko je poznato, "proboj" nije napravljen niti na jednom frontu. Policija je pak u posljednjih 48 sati obavila razgovore s preko stotinu građana, ne bi li dobili neke važnije informacije.

TNT pod vlakom

Glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić ustvrdila je da  još uvijek traju vještačenja nakon kojih će se znati jesu li prva i druga eksplozija povezane. Za sada se neslužbeno doznaje kako je u prvoj eksploziji koja se dogodila baš na željezničkoj pruzi upotrijebljen TNT. Radi se o široko rasprostranjenom eksplozivu, kojeg je nakon Domovinskog rata ostalo u solidnim količinama.

Stručnjaci za eksploziv drže kako je kod prve bombe upotrijebljeno do 40 dekagrama eksploziva uz električnu detonatorsku kapislu. U jučerašnjoj eksploziji upotrijebljeno je vjerojatno i manje eksploziva. (Pišu Danko RADALJAC, Vanja VESIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter