Zagreb domacin ILGA Europe 2013.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveca i politicki najutjecajnija LGBTI (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne i interseksualne) organizacija u Europi održat ce godišnju konferenciju ILGA Europe 2013. u Zagrebu, priopcile su danas Lezbijska udruga Kontra i Centar za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak, koji ce biti organizatori te konferencije.

Zagreb je izabran kao grad domacin na godišnoj konferenciji ILGA Europe koja se je održala od 27. do 30. listopada u Torinu, a na kojoj se okupilo preko 300 lezbijki, gejeva, biseksualnih, transeksualnih i interseksualnih aktivista, visokopozicionirani europski i talijanski politicari te predstavnici drugih organizacija iz 43 zemlje.

Tema konferencije bila je "Ljudska prava i tradicionalne vrijednosti: sukob ili dijalog?", a kako ove godine ILGA Europe slavi 15. obljetnicu konferencija se osvrnula na povijest europskog LGBTI pokreta te na izazove koji predstoje.

Tijekom godišnje konferencije izabrani su novi clanovi Izvršnog odbora ILGA Europe, medu kojima je sada i koordinatorica Kontre Sanja Juras.

Na godišnjoj konferenciji usvojena je deklaracija o situaciji u Sjevernom Cipru koji je i dalje jedini teritorij u Europi gdje je obostrano voljan seksualni odnos izmedu dvoje odraslih muškaraca i dalje kazneno djelo.

Ovogodišnja konferencija dobila je potporu predsjednika Italije Giorgia Napolitana te je bila pod pokroviteljstvom talijanskog Senata, Zastupnickog doma talijanskog parlamenta, ministra za jednake mogucnosti te opcine Torino.

Iako je Italija jedna od država osnivacica Europske unije i Vijeca Europe, kada su u pitanju prava LGBTI osoba, ostaje jedna od najmanje razvijenih zemalja u Europi što pokazuje karta Europe koju je ILGA Europe izradila s obzirom na stanje legislative u državama, stoji u priopcenju Kontre i Iskoraka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter