Zagreb domaćin europske gej konferencije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipović i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić podržali su organizaciju godišnje konferencije europskoga Udruženja lezbijskih, gej, biseksualnih i transrodnih osoba, ILGA-Europe, koja će u listopadu biti održana u Zagrebu.

Predsjednik Josipović poslao je pismo podrške hrvatskim organizatorima konferencije, udrugama Kontra i Iskorak, u kojima im izražava dobrodošlicu u Zagreb te čestita na hrabrosti i ustrajnosti u borbi za njihova ljudska prava.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pak, primio je u ponedjeljak predstavnike Kontre i Iskoraka te im potvrdio da će gradske vlasti biti pokrovitelji konferencije. Prema priopćenju zagrebačke gradske uprave, Bandić je na tom sastanku istaknuo "da se Zagreb pokazuje kao grad istinske tolerancije, kao siguran i gostoljubiv grad".

Na sastanku u Bandićevu uredu bila je i direktorica zagrebačke Turističke zajednice Amelia Tomašević, koja je "potvrdila angažman i svesrdnu pomoć Turističke zajednice Grada Zagreba".

ILGA-Europe krovni je europski ogranak globalne nevladine organizacije za prava homoseksualnih osoba ILGA. ILGA-Europe svake godine u drugoj zemlji organizira godišnju konferenciju, koja će se ove godine održati u Zagrebu, na temu "Obitelj je važna! Dosegnimo srca i umove". ILGA-Europe okuplja 408 nevladinih organizacija iz 45 zemalja Europe. Očekuje se da će na zagrebačkoj konferenciji sudjelovati tristotinjak sudionika. Organizatori su na web-stranici najavili da će govoriti, uz ostale, predsjednik Republike Ivo Josipović, posebni predstavnik EU-a za ljudska prava Stavros Lambrinidis te predsjednica Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju Vijeća Europe Tina Acketoft. No, u uredu predsjednika Republike rečeno nam je da zasad nije predviđeno da Josipović govori na konferenciji. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter