Zagreb domaćin EP u mačevanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 16. do 21. lipnja u zagrebačkoj Areni će se održati Europsko prvenstvo u mačevanju za seniore na kojem će u sve tri discipline (floret, mač i sablja) u muškoj i ženskoj konkurenciji nastupiti više od 400 mačevalaca iz 37 zemalja.

Tako će Hrvatska, nakon uspješno organiziranog svjetskog prvenstva za juniore i kadete u Poreču, drugi put ove godine, u kojoj se slavi 100-ta obljetnica FIE (Svjetske mačevalačke federacije), biti domaćin jedne velike mačevalačke priredbe.

Naša reprezentacija, koju predvodi olimpijac iz Londona Bojan Jovanović, natjecat će se u floretu i maču u sastavu - floret muški: Bojan Jovanović, Ivan Komšić, Vedran Fiolić, Natko Petrišić i Vid Matišić; floret žene: Sandra Gašparlin i Marcela Bajčić; mač muški: Dino Šourek, Luka Gujinović, Ivan Lovrić i Luka Matić; mač žene: Tončica Topić i Roberta Ilijašev.

Izbornik hrvatske reprezentacije Sanjin Kovačić odlučio je da će ekipno za Hrvatsku nastupiti samo muški floretaši i mačisti, dok u disciplini sablja nećemo imati predstavnika.

Iako mačevanje u Hrvatskoj ima dugu i bogatu povijest, a i prvi Hrvat osvajač olimpijske medalje bio je 1900. godina na OI u Parizu mačevalac Milan Neralić, ipak je to danas malo poznat sport kod nas pa će EP, na kojem će nastupiti i nekoliko olimpijskih pobjednika, biti idealna prigoda da se uživo vidi vrhunski mačevalački turnir.

Dan uoči početka Europskog prvenstva, sutra u hotelu Four points Panorama, održat će se i Izborni kongres Europske konfederacije kojem će uz predsjednika FIE Alishera Usmanova nazočiti i predstavnici 45 federacija europskih zemalja. Svečano otvorenje prvenstva bit će u nedjelju, 16. lipnja, u 17 sati.  (Hina) 

 


Podijeli: Facebook Twiter