Zagreb: Dani frankofonije u kinu Tuškanac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Recentna kinematografija Kanade, Rumunjske, Švicarske, Francuske, Slovenije, Maroka i Belgije predstavit će se od 3. do 8. ožujka u zagrebačkom kinu Tuškanac izborom devet filmova nastalih u tim zemljama u proteklih desetak godina, koji će se prikazati u okviru ovogodišnjih Dana frankofonije, izvijestio je danas Hrvatski filmski savez.

Ciklus frankofonih filmova otvara kanadska komedija "Dobar policajac, loš policajac" Erica Canuela, nagrađena s čak sedam prestižnih nagrada, u čijem su središtu dvojica partnera koji su potpuno različiti. Osim što jedan govori francuski, a drugi engleski, razlikuju se po tome koliko im je važno poštivanje zakona, no prisiljeni su raditi na zajedničkom zadatku.

Slijedi rumunjska višestruko nagrađivana, dirljiva drama "Koncert" Radua Mihaileanua, o čovjeku koji je za Brežnjeva bio najistaknutiji sovjetski dirigent i ravnao Boljšoj orkestrom, što se mijenja kada se odbije odvojiti od židovskih kolega. Trideset godina kasnije radi i dalje u tom kazalištu, ali kao čistač. Kada jedne večeri pronađe fax s pozivom orkestru da nastupi u Parizu, odluči se osvetiti i okupi svoje glazbenike za taj koncert.

Nagrađivana kanadska povijesna melodrama "Nova Francuska" Jeana Beaudina, ljubavna je priča smještena u sredinu 18. stoljeća kada Francuska polako napušta Kanadu.

Na programu su i dva švicarska filma, "Sestra" Ursule Meier, priča o dvanaestogodišnjaku koji zarađuje preprodajući ukradenu skijašku opremu, među ostalim nagrađena i berlinskim Srebrnim medvjedom, te "Mala soba" redateljica Stephanie Chuat i Veronique Reymond o starcu koji ima slabo srce, no odbija otići u starački dom ili prihvatiti njegu patronažne sestre.

Slovensku kinematografiju predstavlja film ceste "Izlet" Nejca Gazvode, o prijateljima iz mladosti koji se susreću nakon puno vremena i odlaze na izlet na kojem će otkriti mračnu tajnu iz prošlosti.

"Mamin dečkić" Guillaumea Gallienna, koji se pojavljuje i u glavnoj ulozi, francuska je humorna drama s dvije nagrade iz Cannesa, koja se u Hrvatskoj prikazuje premijerno. Film govori o nesporazumima koji se dogode od prvog Guillaumeovog sjećanja iz djetinjstva kada njegova majka zove trojicu sinova na večeru riječima "Dječaci i Gauillaume za stol!" do posljednjeg telefonskog razgovora u kojem ga je pozdravila s "Ljubim te moja draga".

Marokanska obiteljska drama "Rock the Casbah" Laile Marrakchi odvija se tijekom trodnevnog okupljanja obitelji nakon smrti oca u skladu s muslimanskom tradicijom. Uznemirenost je na vrhuncu, a sve dodatno poremeti dolazak Sofije, najmlađe kćeri koja je ostvarila karijeru glumeći uloge teroristkinja u američkim serijama.

Ciklus završava humornom belgijskom dramom "Kavezi" Oliviera Masset-Depassea o ljubavi jednog stabilnog para koja je stavljena na kušnju nakon prometne nesreće u kojoj partnerica ostaje nijema.

Dani frankofonije u Hrvatskoj se održavaju od 2001. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter