Zagreb: Civilne udruge podržale turske aktiviste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatske civilne udruge okupile su se u srijedu ispred turskog veleposlanstva u Zagrebu u znak prosvjeda protiv brutalnog napada policije na aktiviste koji su prije šest dana krenuli u akciju spašavanja gradskog parka na Trgu Taksim u središtu Istanbula, i izrazile solidarnost s turskim aktivistima u njihovoj borbi za demokratsku Tursku.

Prosvjed protiv uništenja parka Gezi, koji se želi pretvoriti u trgovački centar, prerastao je u masovne prosvjede protiv desetogodišnje vladavine premijera Tayyipa Erdogana i njegove islamističke Stranke pravde i razvoja, a val nezadovoljstva zbog, kako tvrde prosvjednici, "svake isključenosti građana iz procesa donošenja odluka" se proširio i na Ankaru, Izmir te ostale gradove.

"Prosvjed u parku Gezi u Istanbulu započeo je s istim ciljem kao i naša obrana javnog dobra", kazala je glumica i aktivistkinja Urša Raukar, aludirajući na prosvjede u Varšavskoj ulici i pokušaj sprečavanja izgradnje podzemne garaže i centra poduzetnika Tome Horvatinčića na Cvjetnom trgu. Izrazila je "punu solidarnost s turskim građanima" i pozvala vlasti da prestanu s represijom i vrate se demokratskom dijalogu.

Okupljeni pod geslom "Jedan svijet, jedna borba - Hrvatska solidarno s turskim građanima", dvadesetak predstavnika nevladinih organizacija upozorilo je da "represija u Turskoj postaje sve jača".

"Nema naznaka da će prestati", rekla je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. Sara Lalić iz Centra za mirovne studije izrazila je posebnu zabrinutost zbog "vrlo nasilnih metoda policije prema prosvjednicima" i pozvala hrvatsku Vladu da se očituje o najnovijim događanjima u Turskoj.

Dvadeset i devet hrvatskih udruga, među kojima su Akademska solidarnost, Centar za ženske studije, Centar za mirovne studije, Pravo na grad, Subversive Forum i druge udruge za zaštitu ljudskih prava i zaštitu okoliša, pokušale su turskom veleposlanstvu predati pismo potpore hrvatskih udruga turskim aktivistima, ali im je poručeno da ga pošalju poštom.

"Organizacije iz Hrvatske ovim putem izražavaju ogorčenost represijom koju je u Turskoj već dugo na snazi, a posljednjih je dana, uz medijsku blokadu, dosegla alarmantne razmjere… Izražavamo solidarnost s turskim aktivistima i aktivistkinjama te ih ohrabrujemo u njihovoj borbi za demokratsku Tursku", piše u pismu koje je, kako tvrdi Lalić, veleposlanstvu već poslano i poštom i e-mailom.

"Od Vlade RH očekujemo da se će se jasno pozicionirati prema nedemokratskoj Erdoganovoj vladi i pridonijeti okončanju nasilja i represije kao i međunarodnoj potpori borbi turskog naroda", piše u pismu.

U neredima koji su izbili prije šest dana u Turskoj je poginulo dvoje prosvjednika. Po podacima udruga za zaštitu ljudskih prava, u Istanbulu je u sukobima policije i prosvjednika ozlijeđeno više od 1.500 ljudi, a u Ankari najmanje 700. Vlasti te brojke umanjuju i tvrde da su do sada ozlijeđena 64 prosvjednika i 244 policajca.

SAD i EU su izrazili zabrinutost zbog "pretjerane upotrebe sile", a u utorak se zamjenik premijera Bulent Arinc ispričao ozlijeđenim civilima, ali ne i onima koji su "izazvali štete na ulicama". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter