Zagreb ceka Papu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Bendikt XVI. u 9.30 sati poletio je iz medunarodne zracne luke Leonardo da Vinci u Rimu za Zagreb. U 11 sati predviden je njegov dolazak u zracnu luku Pleso.

Pohod pape Benedikta XVI., koji ce se 4. i 5. lipnja održati u Zagrebu pod geslom "Zajedno u Kristu", prvi je njegov dolazak u Hrvatsku otkad je stupio na papinsku dužnost, a cetvrti pohod poglavara Katolicke crkve našoj zemlji - njegov prethodnik blaženik Ivan Pavao II. posjetio je Hrvatsku tri puta.

U subotu oko 11 sati Papin ce zrakoplov sletjeti u Zracnu luku Zagreb, gdje ce ga docekati najviši politicki i vjerski predstavnici. Zatim ce se susresti s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovicem te predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, a predvecer u Hrvatskom narodnom kazalištu i s predstavnicima civilnog društva, svijeta politike, znanosti, kulture i poduzetništva te vjerskim predstavnicima. Istoga dana oko 19.30 bdjet ce s mladima na Trgu bana Jelacica.

Kao središnji dogadaj najavljeno je svecano euharistijsko slavlje koje ce Papa na latinskom predvoditi na hipodromu u nedjelju, u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katolickih obitelji. Nakon toga rucat ce s hrvatskim biskupima, biskupima gostima i clanovima svoje pratnje u novom sjedištu Hrvatske biskupske konferencije.

U zagrebackoj katedrali Papa ce predvoditi vecernju misu (Vespera) s biskupima, svecenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca i posjetiti Nadbiskupski dvor.

Svecanost oproštaja u zagrebackoj zracnoj luci zakazana je za nedjelju u 19.15 sati, a Papa u 19.45 zrakoplovom Croatia Airlinesa odlazi u Rim.

Prvi posjet rimokatolickog poglavara Hrvatskoj bio je još tijekom rata, 10. i 11. rujna 1994., kad je papu Ivana Pavla II. na zagrebackom hipodromu docekalo gotovo milijun vjernika. Za drugog hodocašca Hrvatskoj, od 2. do 4. listopada 1998., papa Ivan Pavao II. posjetio je Zagreb, Split  te Solin. Tom prigodom je u Mariji Bistrici proglasio blaženim zagrebackog nadbiskupa Alojzija Stepinca. Papa je treci put bio u Hrvatskoj od 5. do 9. lipnja 2003., što je bilo njegovo 100. apostolsko putovanje izvan Italije, od 103 koliko ih je imao od stupanja na dužnost 1978. U sklopu toga pastoralnog pohoda Hrvatskoj posjetio je ?akovo i Osijek, Rijeku, Zadar i Dubrovnik, gdje je u Gružu beatificirao Mariju Propetog Isusa Petkovic, utemeljiteljicu družbe Kceri milosrda, koja je posebno pomagala siromašnima i prezrenima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter