Zagreb ce ugostiti madarske neonaciste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni zgražanje Vlade iskazano na Twitteru, ni brojne inicijative osnovane zbog sprjecavanja najavljena skupa, ni cinjenica da Matica hrvatska ipak nije ta koje ce im iznajmiti svoju dvoranu nisu pokolebale Hrvatsku cistu stranku prava i njena predsjednika Josipa Miljka u nakani da u petak 13. travnja u Zagrebu organizira Medunarodnu nacionalisticku konferenciju, a dan poslije, na godišnjicu prvostupanjske presude Haaškog suda Anti Gotovini i Mladenu Markacu, i mimohod Zagrebom pod nazivom "Za generale".

U mimohod ce s domacinima i sudionici konferencije, mladi desnicari iz raznih dijelova Europe, pa tako i mladež madarskog omladinskog pokreta 64 županije.

Mržnja prema Romima

Podmladak Jobbika, trenutno trece po jacini parlamentarne stranke u Madarskoj, posebice se cini iritantnim jer dok celnici Jobbika stranku odreduju kao radikalno-konzervativnu i kršcansko-patriotsku, dio medija i analiticara u susjednoj državi smatra je neofašistickom zbog otvorene netrpeljivosti prema romskoj zajednici. No, ni to, baš kao ni otvorena teritorijalna pretenzija na polovicu Hrvatske u madarskih kolega ne brinu Miljka.

- Mene u svemu cudi zbog cega se nije oglasila Vesna Pusic!? Jer, to su sve stranke iz Europske unije kojoj mi toliko stremimo. Zemlje EU-a ih uredno priznaju, dok naš seoski, zaostali, zatucani, komunisticki mentalitet ne može prožvakati ništa što nije u skladu s njegovim svjetonazorom. Stoga ocekujem reakciju Ministarstva vanjskih poslova, da osudi sve te legalne parlamentarne stranke zemalja clanica EU-a. Bio bi to vrhunac domoljublja, do sada neviden, porucuje Miljak.

Povlacenje Matice hrvatske

Na opetovanu primjedbu da se ne cini opravdanim u goste zvati one koji vole batinati Rome, a Hrvatskoj žele oduzeti gotovo citav teritorij od Rijeke do Slavonije, Miljak ponavlja da se radi o strankama priznatim u zemljama clanicama EU-a te dodaje: "Tko smo mi da solimo pamet Madarima, Poljacima, Francuzima, Bugarima!?"

Inace, tema Medunarodne nacionalisticke konferencije je "Važnost povezivanja nacionalista Europe".

Protivnika skupa svakim danom je više. Gradanska akcija porucila je da je mimohod samo umotana fašisticka manifestacija i da je spremna s ostalim grupama mimohod zaustaviti, ako treba, i postavljanjem živoga zida. Oni okupljeni u grupi Crvena akcija tvrde da se radi o najvecem okupljanju fašista u Hrvatskoj od kraja Drugog svjetskog rata.

Clanstvo inicijative Protiv fašizma poziva cjelokupnu javnost da se pobuni protiv održavanja "fašistickih orgija u središtu Zagreba". (Siniša PAVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter