Zagreb briše Aveniju Gojka Šuška

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko nevladinih organizacija, medu kojima su Gradanski odbor za ljudska prava, Centar za mirovne studije te Dokumenta, poslalo je zagrebackoj Gradskoj skupštini zahtjev za preimenovanje Avenije Gojka Šuška, odnosno za vracanje njezinog starog imena - Aleja izvidaca.

Ovakav zahtjev skupštinskom Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova vec je prije nekoliko godina podnosilo Vijece gradske cetvrti Maksimir, ali zahtjev je odbijen. Na celu nadležnog gradskog odbora u to vrijeme sjedio je Ivan Šikic, najbliži suradnik gradonacelnika Milana Bandica, a jedan od clanova bio je i kontroverzni bivši politicar Nenad Ivankovic.

Celnim ljudima zagrebackog ogranka SDP-a, koji ima vecinu u Gradskoj skupštini, nije strana inicijativa za preimenovanjem Šuškove avenije. Jedan od istaknutih dužnosnika zagrebackog ogranka stranke o ovoj temi govorio nam je još prije dva mjeseca, istaknuvši da vjeruje da ce Avenija Gojka Šuška vec na jesen dobiti novo ime.

Aktualni predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Marin Knezovic rekao nam je da zahtjev još uvijek nije vidio, a upoznat je s identicnim, ranije podnesenim i dobivenim zahtjevom.

- Cuo sam da je i prije nekoliko godina postojao takav zahtjev, ali prethodni saziv Skupštine ga je odbio. Ne bih želio komentirati novi zahtjev za preimenovanje Šuškove avenije, sve dok mi ne dode na stol. Uobicajena procedura je takva da nakon zaprimanja zahtjeva prvenstveno tražimo od Vijeca gradske cetvrti da se o tome izjasni, iako po zakonu možemo i sami donijeti odluku, rekao je Knezovic.

U ime Vijeca gradske cetvrti Maksimir, koja dijelom obuhvaca i Aveniju Gojka Šuška, zahtjev za brisanje Šuškovog imena iz registra ulica prokomentirao je predsjednik vijeca Marijan Pilaš. On je jedan od ljudi koji su podnosili i prethodni zahtjev za preimenovanje, a vjeruje, rekao je, da ce njegovo vijece podržati i aktualni zahtjev.

- Mi smo i ranije na Vijecu gradske skupštine donijeli zakljucak da bi bilo primjereno da se aveniji vrati staro ime - Aleja izvidaca. Željeli smo izvidacima vratiti ulicu jer se upravo u to vrijeme obilježavala stota obljetnica izvidaca Hrvatske. Onda to nije prošlo, ali vjerujem da ce naše vijece i ovaj put podržati takvu nakanu. Mi na Maksimiru imamo dvije izvidacke udruge koje su i prvi put inicirale prenamjenu, ustvrdio je Pilaš.


Podijeli: Facebook Twiter