Zagrađena šetnica oko starogradskih bedema

Fažol za sudionike
Fažol za sudionike

"Godinama pokušavam riješiti problem vrta uz starogradske bedeme, prvo usmeno, a potom i pismeno, no bezuspješno. Shvativši da tomu nema kraja, moj se prag tolerancije počeo spuštati i slučaj sam prepustio odvjetniku te je Općinski sud u Puli u srpnju prošle godine donio presudu kojom se tuženiku, Gradu Buzetu, nalaže da prestane uznemiravati moje pravo vlasništva te parcelu više ne koristi kao prilazni put do gradilišta. Nakon što je presuda postala pravomoćna po drugi sam put stavio natpis "Privatan posjed", iako sam i dalje otvoren za suradnju, ali uz poštivanje elementarnih prava vlasništva i pravne države".

Tim nam se riječima obratio Buzećan Željko Sirotić, vlasnik parcele ispod zidina buzetskog starog grada, koji se osjetio prozvan jer je odgovarajući na vijećničko pitanje zbog čega je znakom zabrane i žičanom ogradom onemogućen prolaz duž šetnice, gradonačelnik, kako tvrdi, iznio neistinite informacije.

- Sporna parcela u mom je vlasništvu posljednjih 50-ak godina. Nije kupljena, kako je to gradonačelnik rekao, "nažalost od bivših općinskih vlasti", već od privatne osobe zajedno s kućom na Šterni. Kuću sam 1983. prodao, ali vrt je ostao u mom vlasništvu. Nisam "neodgovoran i neozbiljan", kao što se insinuira, jer smatram da sam imao dovoljno visok prag tolerancije. Moj teren koristio se kao prilazni put prilikom sanacije bedema, kao odlagalište otpadnog građevinskog materijala, a i kanalizacija i oborinske vode također su se izvodili bez moje privole, iako sam stalno usmeno upozoravao nadležne, požalio se Sirotić.

Problem datira od 1995. kada se, uslijed obilnih kiša i neriješene odvodnje oborinskih voda i kanalizacije, na jugoistočnoj strani starog grada Buzeta kod Velih vrata otvorilo veliko klizište. Stradala je tada nekadašnja šetnica, a prilikom saniranja odrona devastiran je i vrt s kaskadama, koji se potom dijelom bez ikakvog pitanja koristio kao prolaz za sve sanacijske i infrastrukturne radove te ujedno i kao nova šetnica.

- Godinama sam se usmeno, a posljednjih šest godina i pismeno obraćao resornom gradskom odjelu s molbom da se vrt dovede u prvobitno stanje. Obećavalo se da će se to riješiti prilikom nekih sljedećih zahvata. Na posljednji pisani zahtjev u svibnju 2015. nisam dobio odgovor već je početkom listopada došla žurna obavijest o ulasku na parcelu makar i s policijom. Izvođač sanacije starogradskih zidina GEP Trviž je 5. listopada 2015. po mojem posjedu razvukao željeznu ogradu, obilježivši gradilište i pritom potpuno ignorirajući privatno vlasništvo. Tada sam prvi put stavio obavijest "Privatan posjed". Komunalni redar je po nalogu gradonačelnika skinuo natpis kako bi se sva građevinska mehanizacija mogla kretati te je pritom oštetila i moj automobil. Mišljenja sam da sanacijski radovi nisu bili "po hitnom postupku", čime Grad opravdava skidanje natpisa i posljednji neovlašteni ulaz na privatni posjed. Uostalom, postoji prilazni put do gradilišta s druge strane, ali jednostavnije je kaubojski - "tko je jači taj tlači", navodi Sirotić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter