Zagorec uskoro na uvjetnoj slobodi

Vladimir Zagorec na suđenju (D. TADIĆ/CROPIX)
Vladimir Zagorec na suđenju (D. TADIĆ/CROPIX)

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, uskoro će izaći na uvjetnu slobodu, doznaje se od njegove braniteljice Višnje Drenški Lasan, koja nije željela otkriti kada će točno njezin branjenik izaći iz kaznionice u Glini.

"Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa usvojilo je početkom ovoga tjedna molbu mog branjenika te će on uskoro izaći na uvjetnu slobodu", potvrdila je Hini Zagorčeva odvjetnica.

Istaknula je da odluka o Zagorčevom uvjetnom puštanju "ničim ne odudara" od drugih odluka Povjerenstva, od kojega zatvorenici mogu tražiti uvjetni otpust nakon izdržane dvije trećine kazne.

Zagorec je u zatvoru od početka listopada 2008., kad ga je Austrija izručila zbog suđenja za zloporabu položaja i ovlasti, to jest krađe dragulja iz sefa MORH-a 2000., kad je odlazio s dužnosti pomoćnika ministra. U ožujku 2009. zagrebački Županijski sud nepravomoćno ga je osudio na sedam godina zatvora i oduzimanje imovine u vrijednosti od pet milijuna američkih dolara (39,4 milijuna kuna), koliko su vrijedili ukradeni dragulji. Vrhovni je sud tu odluku potvrdio u studenome 2009., nakon čega je nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao bez čina i odličja.

Do travnja prošle godine Zagorec je bio na ženskom odjelu zatvora u Remetincu, a potom je prebačen u kaznionicu zatvorenog tipa u Glini. Zbog zdravstvenih razloga neko je vrijeme ponovno bio u Remetincu, a odluku Povjerenstva dočekao je u Glini.

Njegova odvjetnica napomenula je da je Zagorec kao zatvorenik "ocijenjen najboljim ocjenama" te da je zatvorske i izvanzatvorske pogodnosti uredno koristio pa je odluka Povjerenstva bila logična. Dodala je da će se Zagorec na slobodi morati javiti nadležnoj policijskoj postaji i redovito kontaktirati suca izvršenja.

Povjerenstvo za uvjetni otpust sastaje se nekoliko puta godišnje, a čine ga dva suca Vrhovnog suda, predstavnik državnog odvjetništva, predstavnik Središnjeg ureda za zatvorski sustav te sudac izvršenja. Uvjetni otpust sudac izvršenja može opozvati u slučaju da osuđenik počini novo kazneno djelo ili ako se neopravdano ne pridržava određenih obveza.

Unazad tri godine niz "zvučnih imena" pušten je na uvjetnu slobodu, od Mirka Norca, Hrvoja Petrača i Leona Sulića do Hrvoja Žužića i Fikreta Abdića. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter