Zagorec tužio Hrvatsku Strasbourgu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osudenik zbog krade dragulja iz ministarstva obrane, bivši general Vladimir Zagorec, tužio je Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava zbog navodna kršenja svojih ljudskih prava zajamcenih Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

U ime Zagorca, koji izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouporabe položaja i ovlasti, to jest krade dragulja, tužbu je podnijela zagrebacka odvjetnica Višnja Drenški-Lasan koja iza sebe ima vec nekoliko dobivenih sporova pred sudom u Strasbourgu.

Tužbu je, kako je objasnila Hini, podnijela jer smatra da je Zagorcu hrvatsko pravosude prekršilo pravo na pravicno i nepristrano sudenje te odredbu o zabrani diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

»Dobili smo potvrdu od suda da je tužba zaprimljena te da ce se uskoro o njoj raspravljati«, kazala je odvjetnica koja u tužbi, medu ostalim, tvrdi da je Zagorcu pravo na pravicno sudenje prekršio hrvatski Ustavni sud jer je zakljucio da je njezina dopuna ustavne tužbe koju je vec podnio Zagorcev prvi branitelj Zvonimir Hodak podnesena nakon isteka zakonskog roka.

Ustavni sud je, naime, 6. travnja ove godine kao neosnovanu odbacio Zagorcevu ustavnu tužbu na presudu u slucaju »dragulji«. Tom tužbom Zagorec je iscrpio sva pravna sredstva u Hrvatskoj pa se obratio sudu u Strasbourgu.

U tužbi tom sudu Zagorec tvrdi da osudujuca presuda protiv njega nije bila dostatno obrazložena jer Vrhovni sud uopce nije odgovorio na navode iz njegove žalbe, a uz to ga nije ni zvao na sjednicu nakon koje je donesena pravomocna osudujuca presuda, iako je Zagorec to tražio. Vrhovni sud je smatrao da njegovo pojavljivanje ne bi bilo svrhovito.

Zbog svega toga Zagorec od suda u Strasbourgu traži da utvrdi kršenja njegovih prava kako bi mu se omogcilo ponovno sudenje, a uz to traži i novcanu odštetu od nekoliko tisuca eura.

Zagorec je odlukom Županijskog suda, koju je potvrdio i Vrhovni sud, osuden na sedam godina zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer je 2000., odlazeci s dužnosti pomocnika ministra obrane, iz sefa ministarstva odnio torbu s draguljima. Uz zatvorsku kaznu Zagorec je osuden i na oduzimanje imovine vrijedne 39,4 milijuna kuna. Nakon pravomocne presude u slucaju »dragulji« nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao je bez cina i odlicja.


Podijeli: Facebook Twiter