Zagorec osumnjicen za pranje 7 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladimir Zagorec, koji je u pritvoru zbog slucaja "Dragulji", mogao bi postati glavnim akterom još jednog sudskog procesa, i to zbog pranja oko sedam milijuna eura u inozemstvu.

Preko medunarodnih pravnih institucija Državno odvjetništvo navodno je zatražilo informacije o tokovima novca koji se za obranu zemlje slijevao iz inozemstva, a pretpostavlja se da se još uvijek nalazi na tajnim racunima. Spomenuti iznos iskrsnuo je kao plod istrage o malverzacijama u austrijskim bankama, a zatraženi su podaci o korisnicima racuna, priljevu i odljevu novca s njih te o osobama ovlaštenim za uplate i isplate. Iako su podaci, osim od austrijskih vlasti, traženi i od zemalja poput Švicarske i Lihtenštajna, cini se da je ta suradnja ostvarena tek nedavno.

Prema pisanju medija, švicarske vlasti posumnjale su u legalnost Zagorcevih poslova u jednoj od njihovih banaka. No, još uvijek nije poznato je li rijec o novcu do kojeg je Zagorec došao svojim poslovima ili pak o devizama prebacenim iz austrijskih banaka. Švicarske vlasti prikupile su potrebnu dokumentaciju i kontaktirale DORH, koji bi protiv bivšeg generala mogao provesti još jedan kazneni postupak. Ipak, o tome još uvijek nema komentara iz pravosuda.

Nakon što je lani Vladimira Zagorca Austrija izrucila domacem pravosudu, on je u sudskom procesu osuden na sedmogodišnju zatvorsku kaznu na koju se žalio i još ceka rješenje žalbe na presudu Županijskog suda u Zagrebu. Rijec je o famoznoj kradi dragulja vrijednih oko pet milijuna dolara.


Podijeli: Facebook Twiter