Zagorceve tvrtke za isisavanje novca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtke koje istražuje austrijsko pravosude, a povezuju se s bivšim generalom Vladimirom Zagorcem i sumnjivim kreditiranjem Hypo banke, mahom su utemeljene u Lihtenštajnu i Švicarskoj, a vlasnicka im je struktura nepoznata.

Tvrtku PZ ulaganja osnovala tvrtka Altus invest iz Lihtenštajna, Inter-construct osnovao je Antao Holdings AG iz Švicarske, tvrtku Hvar gradenje osnovala je tvrtka Sambuca Establishment iz Lihtenštajna, tvrtku Rovinj gradenje Heritage Invest iz Lihtenštajna.

Osim stranih vlasnika, vecina ovih tvrtki u Hrvatskoj dijeli nekoliko zajednickih detalja: vecina je registrirana na adresi Vocarska cesta 14 u Zagrebu, a kao jedini clan uprave navodi se Roman Binder, koji je, podsjecamo, bio ukljucen u gradnju garaže u Kandlerovoj ulici u Puli.

Medu navedenim tvrtkama iznimka je tvrtka Molteh koja je pak bila ukljucena u projekt Prebendarski vrtovi, tocnije u izgradnju Cascade centra, ekskluzivnog shopping centra koji se gradio netom uz postojeci centar Kaptol u Zagrebu.

Vlasnik zemljišta je Crkva, odnosno Zbor prebendara prvostolne crkve zagrebacke, koji je tvrtki Molteh dao koncesiju na korištenje tog zemljišta tijekom sljedecih 99 godina. Mediji su pisali da je Vladimir Zagorec izišao iz projekta prodavši svoje vlasnicke udjele. Danas se tvrtka zove Illuminatio, a prema Sudskom registru njezin temeljni kapital vrijedan je 666 tisuca kuna.

Clanovi uprave su Alexander Pawkowicz i Anton Hopfgartner. Zanimljivo, Pawkowicz je clan Slobodarske stranke pokojnog Jörga Heidera, no to nema, rekao nam je u telefonskom razgovoru, nikakve veze s njegovim poslom u Hrvatskoj.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granic potvrdio je da je skupa sa Sanaderom pozivao Hypo da ude u Hrvatsku.

- Moj tadašnji zamjenik, Ivo Sanader, organizirao je u jesen 1994. godine protokolarni sastanak s predstavnicima banke. Razgovarali smo o kreditu za kupovinu nekretnina potrebnih za uspostavljanje hrvatske diplomatske mreže po svijetu. Kredit je uskoro dogovoren po iznimno povoljnim uvjetima za Hrvatsku, i otplacen je vec do 2000. godine.

Tocno je i da je tadašnji austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock preporucio Hypo banku, ispricao je Granic te u nekoliko navrata naglasio kako je "taj ugovor bio vrlo pozitivna stvar za Hrvatsku".


Podijeli: Facebook Twiter