Zagorca istražuju i u Lihtenštajnu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Austrijski list Standard u cetvrtak je objavio da se protiv umirovljenog hrvatskog generala Vladimira Zagorca istraga vodi i u Lihtenštajnu zbog pranja novca, dok Zagorcev zagrebacki odvjetnik tvrdi da je njegov klijent bio u cistom poslovnom odnosu s tvrtkama koje su kupovale nekretnine.

Državni odvjetnik u Vaduzu, Robert Wallner, rekao je za austrijski list da je protiv Zagorca otvorena predistraga zbog sumnje na pranje novca preko tvrtki povezanih s Hypo Alpe Adria grupom. Blokirano je pet bankovnih racuna i postavljeno više zahtjeva za pružanjem pravne pomoci, navodi list lihtenštajnskog državnog odvjetnika Wallnera.

Državni odvjetnik nije naveo pojedinosti, samo da je "dobit iz kaznenih djela unesena u strukture koje su imale racune kod Hypo banke Lihtenštajn", piše Standard.

Zagorcev zagrebacki odvjetnik Zvonimir Hodak rekao je Hini da je njegov klijent bio konzultant tvrtki, uglavnom iz Liechtensteina i da je s njima bio u cistom poslovnom odnosu.

U ugovorima s tim tvrtkama stoji da je Zagorec njihov konzultant za podrucje Hrvatske, kazao je Hodak. Pojasnio je da je Zagorec u Hrvatskoj pronalazio nekretnine i predlagao projekte, dok su tvrtke dizale hipotekarne kredite, kupovale nekretnine i upisivale se kao vlasnici. Banke su vrijednost nekretnina procijenile 30 posto vecom od kredita, kazao je Hodak.

Standard je jucer u vecernjem izdanju objavio da je austrijsko državno odvjetništvo proširilo istragu na Zagorca zbog sumnje da je od Hypo Alpe Adria grupe dobivao kredite za gradevinske projekte u Hrvatskoj a da nije ispunjavao uvjete. Hodak je jucer rekao da je njegov klijent kredite dobio legalno i da nema podatak da ga se istražuje.


Podijeli: Facebook Twiter