Zagonetno procvjetao bazen u Zajcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlado i Vesna Krpan iz Zajci pronašli su u subotu na dnu bazena u dvorištu kuce koju iznajmljuju turistima nakupine nepoznate sivkaste tvari. Vodu s talogom namjeravaju dati na ispitivanje u pulski Zavod za javno zdravstvo, a sumnjaju, kao i svi koji su u opcini culi za taj slucaj, na kamenu vunu ili nešto slicno što je iz Rockwoolove tvornice u vodu dospjelo strujanjima zraka.

Tvrde da su cijeli protekli tjedan iz tvornice dopirali valovi neugodnog mirisa koji izaziva peckanje u grlu, a promjena u bazenu dogodila se u noci s utorka na srijedu kada se, kažu neki koji su željeli ostati anonimni, u pogonu dogodio incident.

"Primijetio sam to na dnu bazena u srijedu, ali ga nisam cistio jer sam imao drugih obveza. Obicno na površini plivaju mušice i ose, koje pokupim mrežicom, a na dnu se nade otpala kosa i slicno, što pokupim podvodnim usisavacem, ali ovo je, kada sam kroz to prošao mrežicom, ostalo na njoj", prica Vlado.

Rijec je o gumenom bazenu na napumpavanje kojim su svoju turisticku ponudu obogatili u lipnju ove godine. Kvalitetu vode provjeravaju svakodnevno i održavaju je prema propisima, što ukljucuje dodavanje klora, tekucine protiv algi i tableta protiv bakterija, pa je mala vjerojatnost o organskom podrijetlu nakupina. Zagonetna tvar izgleda kao vrlo fina kosa koja ima tendenciju skupljati se u klupko poput sluzi koja nastaje cvjetanjem mora.

"Odmah smo telefonirali inspektorici Marijani Božicevic u Labin koja je rekla da zbog toga nece izlaziti na teren. Nakon toga smo zvali policiju, koja je rekla da to nije u njihovoj nadležnosti, nego treba zvati inspekciju. Zato smo opet zvali Božicevic, koja je ponovo odbila doci rekavši da smo sami bacili vunu u bazen i da je to kriminalno djelo. Još jednom smo javili policiji, koja je napokon došla, fotografirala i napravila zapisnik", kaže Vesna Krpan.

U meduvremenu je stigao i opcinski procelnik Anton Bažon, koji je telefonski obavijestio župana Ivana Jakovcica. Inspektorica je došla oko 17 sati u društvu procelnika pazinske podrucne jedinice Uprave za inspekcijske poslove Borisa Bervide te su sastavili zapisnik.

"Njih je zanimalo zašto toga nema oko bazena, po tlu i lišcu. Ja sam ipak na suhom pronašao flekicu koju je Bervida uzeo u ruku i fotografirao", kaže Vlado Krpan. U okolici nema drugog bazena ili slicne vodene površine gdje bi se mogle opaziti takve nakupine.

Rockwoolova glasnogovornica Andelka Toto Ormuž u telefonskom nam je razgovoru rekla da tvrtka ne želi komentirati necije održavanje bazena te da se u pogonu nije dogodilo ništa što bi poremetilo njegov ustaljeni ritam rada.


Podijeli: Facebook Twiter