Zagonetni tragovi radijacije u Francuskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tajnoviti tragovi joda 131, koji mogu biti posljedica radioaktivnog otpada iz još nepoznate strane zemlje, otkriveni su u atmosferi u Francuskoj, ali nisu opasni za zdravlje, priopcio je u utorak Institut za zaštitu od radijacije i za nuklearnu sigurnost (IRSN).

Izvor i vrijeme nastanka tog otpada što je uzrok onecišcenja jodom 131 - elementa s kratkim vremenom raspada, cija se radioaktivnost upola smanjuje svakih osam dana - zasad su nepoznati, ali sigurno nisu povezani s nuklearnom nesrecom u Fukushimi, u Japanu, misli IRSN.

Znanstvene mreže informirale su institut da je u nekoliko europskih zemalja otkriven jod 131, u tragovima u zraku pa je institut zatražio provedbu ispitivanja radi utvrdivanja eventualne prisutnosti tog radioaktivnog elementa u Francuskoj, tumaci institut u priopcenju.

"Prvi rezultati upucuju na prisutnost tragova joda 131 u atmosferi u Francuskoj, u koncentraciji koja ne prelazi nekoliko mikrobekerela po prostornom metru, blizu granice koju mogu utvrditi mjerni instrumenti", piše IRSN koji dodaje da ta razina "nije nipošto opasna za zdravlje ljudi".

Medunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestila je 11. studenog o prisutnosti joda 131 u atmosferi u Ceškoj i u drugim europskim zemljama u koncentraciji koja "sigurno nije opasna za zdravlje".

IAEA nije navela o kojim je još zemljama rijec, ali su i neke agencije za nuklearnu sigurnost u susjednim zemljama - Poljskoj, Austriji, Slovackoj - takoder otkrile prisutnost tog elementa u zraku, isto u veoma malim kolicinama.


Podijeli: Facebook Twiter