"Zagonetni dječak" bolji od "Koka i duhova"

Plakat filma "Zagonetni dječak"
Plakat filma "Zagonetni dječak"

U hipu je iznova oživio bogat podsvjesni arhiv iz djetinjstva, gdje sredovječna postupna krečana potiskuje predivna kinematografska sjećanja na davne premijere "Kekeca", "Vuka samotnjaka", "Vlaka u Snijegu", "Družbe Pere Kvržice" u nekom od tada četiriju pulskih kina odnosno krasnih subotnjih matineja u Pionirskom domu.

Slično je bilo, kada smo razjapljenih usta i u jednom dahu odgledali k'o klinci na velikom platnu kina Partizan opake tabačine Bruce Leea 70-ih, King Konga u kinu Zagreb, bezazlenu erotsku komediju "Sladoled od limuna" u kinu Istra, ili tinejdžersko potpuno ludilo za i nakon projekcija "Grease" ili "Groznice subotnje večeri", pa i danas gledanog Spielbergovog filmskog dječjeg remek-djela "Goonies" 80-ih u kinu Beograd.

I radost i emocija, i očaranost i unesenost te opsjednutost profesionalno vrsno skrojenom iluzijom odličnog hrvatskog tima, a boga mi iskrena cika (sjećate se kako ste nekad i sami to činili), kao i brbljivo, nezaustavljivo prepričavanje pojedinih filmskih scena osjetili su se u brojnim dječjim komentarima tik nakon izlaska iz dviju rasprodanih projekcija novog filmskog hrvatskog hita "Zagonetni dječak" prikazanog jučer u riječkom Cinestaru.

Ekraniziran je još jedan knjižni dragulj velikana hrvatske dječje književnosti Ivana Kušana, a mnogi su mi klinci nakon projekcija kazali (doduše, pod tim svježim vrućim dojmom) da im je "Zagonetni dječak" bolji film od "Koka i duhova" koji je, ponovimo, prošle godine potukao dosadašnje domaće kinorekorde.

"Zagonetni dječak" svojevrsni je filmski nastavak "Koka i duhova" i dojam je da će nadmašiti uspjeh prethodnika. No, pustimo riječ jednoj očaranoj desetogodišnjoj Tini iz Pule koja je očito, unatoč dobi, već regrutirani filmofil.

- Bolji mi je "Zagonetni dječak" od "Koka i duhova' zato što je u "Koku i duhovima" išla samo jedna strašna situacija za drugom, a u "Zagonetnom dječaku" su bile uzbudljive situacije i nije bilo tako strašno. Priča mi se jako sviđala.

U filmu "Koko i duhovi" malo je dosadno jer je sav rasplet bio na kraju, a u "Zagonetnom dječaku" sve se razotkriva postupno tijekom cijelog filma. Najdraži likovi su mi Koko; on se inače zove Antonio Parač i Marijana, rekla nam je Tina još pod svježim dojmovima netom održane kinoprojekcije i koja, nažalost, nije prije filmova pročitala slavne Kušanove romane, ni "Koko i duhove" ni "Zagonetnog dječaka".

Ne smije se stoga, uz istog redatelja Danijela mlađeg Kušana, izostaviti Hanu Jušić, scenaristicu koja je adaptirala kultni roman pokojnog Ivana Kušana, oca redatelja. Hanu hvale kao velikog hrvatskog scenarističkog talenta, a ona je sama rekla da je riječ o filmu s Facebook strukturom.

U ovom filmu o zagonetnom dječaku Marku Lukariću napravila je odličan posao. Ime Barbarossa duguje se činjenici da je, sjetit će se stariji, Ivan Kušan svojedobno bio scenarist tv-serije od sedam epizoda pod nazivom "Operacija Barbarossa". Za kraj ranim tinejdžericama ostaje pitanje: je li zgodniji Koko (Antonio Parač) ili ipak filmski mu plavokosi prijatelj Tomo (Karlo Maloča)? (Z. ANGELESKI)

U Puli tek na filmskom festivalu

Direktorica jedinog pulskog kina Valli i producentica pulskog filmskog festivala Tanja Miličić jučer nam je rekla da će pulska premijera "Zagonetnog dječaka" biti za filmskog festivala u Areni.


Podijeli: Facebook Twiter