Zagonetka radi li se o Katici Sanković još nije riješena

Zet nestale Katice pokazuje mjesto pronalaska kostiju (N. LAZAREVIĆ)
Zet nestale Katice pokazuje mjesto pronalaska kostiju (N. LAZAREVIĆ)

Prošle godine 16. studenoga u šumi u blizini mjesta Pinezići pronađene su ljudske kosti za koje se sumnja da pripadaju Katici Sanković, 75-godišnjakinji nestaloj 26. studenoga 2009. godine, međutim rezultati DNK analize još nisu potvrdili da se radi o njoj, rekli su nam iz Policijske uprave istarske. Da bi se moglo raditi o Katici Sanković potvrdila je njezina kćerka koju je policija pozvala na mjesto pronalaska kostiju. U blizini je pronađen i rankun za koji je kćerka rekla da ga je Katica uobičajeno nosila sa sobom kada je odlazila u šetnju. Iako je kćerka bila uvjerena da se radi o njezinoj majci, zajedno s ostalim članovima obitelji s nestrpljenjem očekuje rezultate DNK analize i istrage jer bi se razriješile neke njihove sumnje o Katičinom nestanku i smrti.

Predaleko od kuće

Naime, čudno im je da se ona uputila tako daleko, čak tri kilometara od kuće, budući da je  bila dijabetičar i bolesnog srca, a zadnji put je viđena na jednom puteljku u obližnjoj šumi na oko kilometar udaljenosti. Ne vjeruju da se izgubila u šumi u koju se zaputila oko 12 sati. Pitaju se kako to da nije pronađena tijekom opsežne sedmodnevne potrage pokrenute već istog dana nakon njezina nestanka. Za njom su tragali članovi obitelji i nekolicina mještana, policajci, vatrogasci, pripadnici Gorske službe spašavanja i speleolozi, ukupno više od 300 osoba.

Nasilna smrt?

Pročešljano je područje u radijusu od 30-ak kilometara od kuće. Pretražene su jame i lokve, a neke od njih su vatrogasci čak isušili. Nakon sedmodnevne potrage, obitelj je za njom tragala još četiri mjeseca i tek je lani pokrenula postupak da se proglasi mrtvom. Istraga bi trebala odgovoriti i na pitanje je li Katica umrla nasilnom smrću, odnosno je li je netko ubio. Na sva ta pitanja obitelj iščekuje odgovore u nadi da će zagonetka nestanka i smrti njihove drage majke, svekrve, bake i prabake Katice Sanković konačno biti zauvijek riješena, a ona dostojno pokopana.

Podsjetimo da je policiju o pronalasku kostiju obavijestio  jedan građanin koji je u tom dijelu bio u šetnji sa psom, koji je nanjušio i otkrio kosti. Policija je po dojavi pokrenula očevidne i istražne radnje te su ostaci predani na analizu i identifikaciju. Kosti su najprije prebačene na patologiju pulske Opće bolnice, a potom na vještačenje u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter